Boek
Nederlands

Brieven aan 't Hooge Nest

Brieven aan 't Hooge Nest

Genre:
Reacties van lezers op het boek ''t Hooge Nest', dat een episode uit de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft, waarbij twee joodse zussen daadwerkelijk actie ondernamen tegen de Duitse bezetter.
Titel
Brieven aan 't Hooge Nest
Auteur
Roxane Van Iperen 1976-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2021
160 p.
ISBN
9789048862986 (hardback)

Besprekingen

Poort naar ons duistere verleden

Honderden brieven kreeg Roxane van Iperen in reactie op haar bestseller 't Hooge Nest, vaak van overlevenden van de Holocaust. Een selectie is nu gebundeld, om álle stemmen te laten horen.

Na de oorlog is er over de gruwelen van de Duitse bezetting, het geweld en de Holocaust hartgrondig gezwegen. Door slachtoffers, uit mentale nood en onvermogen. Door daders en toeschouwers, uit schaamte of onverschilligheid. Door doden, omdat zij niet meer spreken konden.

Historici hebben een cruciale rol gespeeld bij het openbaren van de ontluisterende feiten over de Jodenvervolging. Jacques Presser begon in 1965 De ondergang met de zin: 'Dit boek behelst de geschiedenis van een moord.' Schrijvers nuanceerden al direct na de bevrijding het beeld van een bevolking die eenvoudig in goed of fout viel in te delen. Een held, schreef Willem Frederik Hermans, is iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest.

Tussen de 'waargebeurde' oorlogsverhalen die tot op de dag van vandaag de letteren overspoelen vervult 't Hooge Nest van Roxane van Iperen een belangrijke rol. Toen zij een villa in 't Gooi betrok, kwam zij op het spoor van het verhaal van vroegere bewoners, de Joodse…Lees verder

In haar boek ''t Hoge Nest' (2018)* beschrijft de auteur hoe haar woonhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gefunctioneerd als een onderduikvilla waar twee joodse zusjes daadwerkelijk actie ondernamen tegen de bezetter en dat pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Uiteindelijk worden de twee joodse zusjes verraden. In 'Brieven aan ’t Hooge Nest' heeft Roxanne van Iperen reacties verzameld van lezers die naar aanleiding van de uitgave ''t Hooge Nest' reageerden. In al die reacties komt de rauwe werkelijkheid van de oorlog duidelijk naar voren en leidde dit ook naar aanvullende informatie over personen uit ''t Hooge Nest'. Daarnaast zijn in dit boek ook opgenomen de 4-mei lezing van 2021 'Stemmen uit de diepte', de Cleveringa-lezing en aandacht voor de ontruiming van de joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bos.

Lezers schrijven over oorlogservaringen

Roxane van Iperen neemt stelling tegen mystificatie, wegkijken, oorlogsmoeheid.

De oorlog is niet onvoorstelbaar noch onbeschrijflijk, schrijft Roxane van Iperen in Brieven aan 't Hooge Nest waarin ze de brieven bundelde die haar lezers haar stuurden. Van Iperen publiceerde in 2018 haar boek 't Hooge Nest over Janny en Lien Brilleslijper, Joodse verzetsvrouwen die in hun huis in Bussum onderduikers verborgen tot ze verraden werden in 1944. 't Hooge Nest staat hier al zo'n tweeënhalf jaar in de bestsellerlijst en bereikte zojuist ook die van de New York Times.

Lezers wereldwijd reageerden in brieven waarin ze vertellen over eigen oorlogservaringen, die van familieleden, bekenden, ervaringen die ze soms nu pas durven te onderzoeken en delen. 'Niemand kent dit verhaal (nog) en ik wilde het toch eens aan iemand kwijt, vindt u dat erg?', schrijft een lezer en vertelt over een terugkerende nachtmerrie waarin ze wordt achternagezeten, een droom die ze overhield aan de oorlog toen haar vader zich steeds verstopte in een schuilplaats bovenaan de trap.

Lees verder

Over Roxane Van Iperen

CC BY 4.0 - Foto van/door Jan Willem Kaldenbach

Roxane van Iperen (Nijmegen, 11 juni 1976) is een Nederlands jurist en auteur.

Leven en werk

Van Iperen woonde in haar jeugd onder andere in het Spaanse Málaga. Daar doorliep zij van 1990 tot 1992 de Engelse middelbare school. Op haar zestiende verhuisde zij naar Sint-Michielsgestel, waar zij in 1995 haar opleiding aan het Gymnasium Beekvliet afrondde. Zij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een beroepsopleiding advocatuur. Vanaf 2001 werkte zij als jurist bij NautaDutilh en in het bedrijfsleven. Sinds 2011 heeft zij een zakelijke adviespraktijk De Pleitschrijver. In 2014 begon zij haar journalistieke loopbaan, als columnist van glossy magazine Jackie. Later werkte zij als freelancer voor onder meer Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, Het Parool, De Morgen, De Correspondent en Follow the Money. Sinds 2015 is zij voorzitter van de Raad van Advies van het SIDN-fonds van de Stichting Intern…Lees verder op Wikipedia