Boek
Nederlands
Titel
De kindmoeder
Auteur
Ruth Rendell
Vertaler
Valérie Janssen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The child's child
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Bruna, 2015
285 p.
ISBN
9789400503878 (paperback)

Besprekingen

Grace en haar broer Andrew erven het huis van hun oma. Ze besluiten er samen in te gaan wonen, er geen rekening mee houdend dat eventuele geliefden hun verhouding op scherp zouden kunnen zetten. Wanneer er een behoorlijke kink in de kabel komt, begint de situatie erg te lijken op die in het manuscript dat Grace leest, waarin in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een homoseksuele broer de zorg voor zijn ongehuwde, zwangere zus op zich neemt. De auteur kan heel meeslepend en helder schrijven; ze schetst met name een prachtig portret van de broer en zus in de jaren vijftig. Het verhaal van Grace en Andrew, dat zich in het heden afspeelt, komt net wat minder overtuigend over, maar is toch spannend. De auteur zet je wel aan het denken: ook al denken we dat tegenwoordig alles kan en mag, bepaalde vooroordelen floreren nog steeds. Oorspronkelijk verschenen onder het pseudoniem Barbara Vine. Onder dit pseudoniem schreef de bekende Engelse misdaadschrijfster Ruth Rendell (1930-2015) over …Lees verder

Over Ruth Rendell

CC BY 3.0 - Foto van/door Tim Duncan

Ruth Barbara Rendell, geboren als Ruth Grasemann (Londen, 17 februari 1930 – aldaar, 2 mei 2015), was een Britse schrijfster van psychologische misdaadromans. Ze kreeg de bijnaam "Queen of Crime" en schreef ook wel onder het pseudoniem Barbara Vine.

Rendell werkte aanvankelijk als journalist voordat ze in 1964 haar eerste roman schreef. Ze wordt vooral geroemd om haar taalgebruik en de diep uitgewerkte personages. Ook zijn in haar boeken de sociale veranderingen te zien. Zo besteedde ze in haar recentere boeken aandacht aan de veranderde sociale status van vrouwen en huiselijk geweld.

Buiten haar psychologische werk, is ze ook bekend geworden door haar reeks boeken over Inspector Wexford.

Voor haar werk heeft ze veel prijzen gekregen. In 1997 kreeg ze de niet-erfelijke titel Baroness Rendell of Babergh. Ze zat in het House of Lords namens de Labour Party.

Bibliografie