Boek
Nederlands

De literatuur draait door : de schrijver in het mediatijdperk

Sander Bax (auteur)
+1
De literatuur draait door : de schrijver in het mediatijdperk
×
De literatuur draait door : de schrijver in het mediatijdperk De literatuur draait door : de schrijver in het mediatijdperk

De literatuur draait door : de schrijver in het mediatijdperk

Casussen over het spanningsveld tussen schrijvers in de media, de actualiteit en de tijdloosheid die literatuur nastreeft.
Titel
De literatuur draait door : de schrijver in het mediatijdperk
Auteur
Sander Bax
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
382 p.
ISBN
9789044640281 (paperback)

Besprekingen

Al sinds de opkomst van de televisie, halverwege de twintigste eeuw, zijn schrijvers graag genode gasten op de buis. Maar hoe meer we in een multimediale samenleving zijn beland, hoe belangrijker het voor schrijvers werd om zich niet alleen als kunstenaar te profileren, maar ook als intellectueel, sympathieke persoonlijkheid én als opiniemaker die zijn mening zelfs in zijn werk laat doorklinken. Dit staat op gespannen voet met oorspronkelijke literaire waarden: fictionaliteit, onafhankelijkheid van de schrijver en de meerduidigheid van diens tekst. Literatuurwetenschapper Sander Bax analyseerde de belangrijkste literaire polemieken van de afgelopen jaren en ontrafelde de machinaties achter televisieoptredens van schrijvers, het verwerken van de actualiteit in literatuur en de spanningsvelden die optreden wanneer schrijvers opeens méér bekende persoonlijkheid blijken te zijn dan auteur. Een bundel mooie besprekingen van casussen over onder anderen Herman Koch, Connie Palmen, Maxim Febr…Lees verder

Over Sander Bax

Pieter Alexander Bax (Dordrecht, 1977) is literatuurhistoricus, Mulisch-kenner en biograaf van Bernlef.

Sander Bax promoveerde in 2007 aan de Universiteit van Tilburg met het proefschrift De taak van de schrijver. Het poëticale debat in de Nederlandse literatuur (1968-1985). Deze literatuurgeschiedenis combineert de formele (op de artistieke vorm gerichte) benadering van literatuur met de cultuurhistorische en de institutionele – op het werk van Pierre Bourdieu geënte – benaderingswijze van het culturele veld. De promotor was hoogleraar literatuurwetenschap Jaap Goedegebuure.

In 2015 verscheen Bax’ biografische monografie over het leven en werk van Harry Mulisch: De Mulisch Mythe. Het was de eerste studie sinds het overlijden van Mulisch in 2010 waarin vrijwel diens gehele oeuvre werd besproken. In het VPRO-programma Boeken werd hij geïnterviewd over Mulisch door wijlen Wim Brands.

Uitgeverij Querido maakte in 2016 bekend dat Bax de biografi…Lees verder op Wikipedia