Boek
Nederlands

Grote reizen, kleine reizen : totdat je hart geheel vervuld is

Sandro Veronesi (auteur), Rob Gerritsen (vertaler)
+1
Grote reizen, kleine reizen : totdat je hart geheel vervuld is
×
Grote reizen, kleine reizen : totdat je hart geheel vervuld is Grote reizen, kleine reizen : totdat je hart geheel vervuld is

Grote reizen, kleine reizen : totdat je hart geheel vervuld is

Titel
Grote reizen, kleine reizen : totdat je hart geheel vervuld is
Auteur
Sandro Veronesi
Vertaler
Rob Gerritsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Viaggi e viaggetti
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2014
206 p.
ISBN
9789044625646 (paperback)

Besprekingen

Frivole ontdekkingsreis met Sandro Veronesi

Het is een tussendoortje, maar het blijft natuurlijk wel Veronesi. De Italiaanse succesauteur neemt in een verhalenbundel de lezer op sleeptouw door steden als Amsterdam, New York en Parijs. Antwerpen blijkt het mooist.

Sandro Veronesi is een van de interessantere Italiaanse auteurs. Gelauwerd met de Premio Strega en Prix Fémina maakte hij faam met onder meer Kalme chaos (2008) en XY (2012), breekbare en tegelijk ruwe verhalen over verlies en geloof.

Veronesi zoomt in al zijn werk in op het detail en ontwaart daarin grote maatschappelijke ontwikkelingen. In Kalme chaos verliest Pietro Paladini zijn echtgenote en blijft vervolgens iedere dag rond de school van zijn dochter dolen. Door zijn stilte trekt het leven weer naar hem toe: buitenstaander zijn is een begeerlijke positie. Het raakt aan de huidige hype om rust te zoeken, in plaats van mee te hollen in de dagelijkse hectiek.

In XY legt Veronesi zijn loep op een dorpje waar zich een bloedbad voltrok: elf doden worden gevonden onder een boom. Een psychiater en een pastoor reflecteren over het verlies aan geloof en de nieuwe rol van religie.

Knipoog

In de nieuwe verhalenbundel van Veronesi tref je dezelfde geëngageerde ni…Lees verder

In Antwerpen is alles mooi

Als de schrijver vanKalme chaos enXY op reis gaat, maakt hij aantekeningen voor verslagen. Maar dat maakt van Sandro Veronesi nog geen reisverhalenschrijver. Michaël Bellon

G rote reizen, kleine reizen is eigenlijk een misleidende titel. Op 200 bladzijden komen twintig reizen aan bod die meestal niet veel meer dan een week geduurd hebben. Sandro Veronesi maakte ze tussen 2007 en 2012, schreef de reisverslagen hoofdzakelijk voor het Italiaanse reismagazineTraveller en bundelde ze in chronologische volgorde.

Het begint alvast goed met een reis van vijf dagen naar Peru. Hoewel dat land al jarenlang op Veronesi's verlanglijstje staat, is de schrijver niet echt in de stemming om zich te houden aan de afspraak die hij met de boekenbeurs van Lima heeft gemaakt. Zijn moeder is namelijk nog niet lang geleden overleden. Op sleeptouw genomen door zijn vriendin Manuela maakt Veronesi er dan maar een 'rouwreis' van. Ter plekke stelt de schrijver tevreden vast dat hij weer blijkt te kunnen genieten. Van het weerzien met Miraflores, bijvoorbeeld, het stadsdeel in Lima dat hij kende uit het werk van Mario Vargas Llosa. Daarna gaat het in zeven haasten - Verones…Lees verder

GROTE REIZEN, KLEINE REIZEN

GROTE REIZEN, KLEINE REIZEN * Sandro Veronesi , Prometheus (originele titel: Viaggi e viaggetti), 208 blz., ? 17,50. Sandro Veronesi schrijft wonderlijke romans die vaak zware thema's behandelen en toch altijd licht uitstralen. Maar uitstekende reisverhalen met voldoende diepgang vloeien er niet uit zijn pen. Dat bewijst ...

GROTE REIZEN, KLEINE REIZEN *

Sandro Veronesi , Prometheus (originele titel: Viaggi e viaggetti), 208 blz., ? 17,50.

Sandro Veronesi schrijft wonderlijke romans die vaak zware thema's behandelen en toch altijd licht uitstralen. Maar uitstekende reisverhalen met voldoende diepgang vloeien er niet uit zijn pen. Dat bewijst Grote reizen, kleine reizen , waarin hij zijn artikelen voor het reistijdschrift Traveller bundelt, aangevuld met een paar niet eerder verschenen reisverhalen. Veel verder dan een droge opsomming van plaatsen waar hij geweest is, restaurants die hij bezocht heeft en rekeningen die hij betaald heeft, komt hij meestal niet. Misschien omdat hij op zijn vele 'reizen' niet veel te zien krijgt, want vaak gaat het om door uitgevers georganiseerde promotournees. Zo belandde hij in februari 2011 ook in Antwerpen. Hoe lang hij daar toen was, wordt niet duidelijk, maar veel langer dan een halve dag kan het niet geweest zijn. De Luchtbal heeft hij zeker links la…Lees verder

Gebundelde reisverhalen van de bekroonde Italiaanse auteur (1959). Zijn succesboeken waaronder 'Kalme chaos' en 'In de ban van mijn vader' bezorgen hem wereldwijd uitnodigingen voor boekenbeurzen, seminars en voorleessessies. Zo bezoekt hij onder andere: Moskou, Londen, Santiago de Compostela, Lissabon Mexico en Nederland. Het zijn vooral dit soort reizen en reisjes waarvan de auteur verslag doet. Het merendeel werd geschreven voor de Italiaanse versie van het reistijdschrift Traveller. De artikelen geven de indruk van haastwerk. De bestemmingen zijn overwegend niet zijn eigen keuze, maar de bijzaak van de uitnodiging. Daardoor krijgen de impressies iets willekeurigs en vrijblijvends. Ze graven ook niet diep. Veronesi was hier, maar had hier net zo goed niet kunnen zijn. Compleet ander werk dus, dan zijn romans. Dit gezegd hebbende, zijn enthousiasme voor de lokale gastronomie (bitterballen!), architectuur en cultuur stemt de lezer vrolijk en op zijn vaardige pen valt niets af te dingen.

Over Sandro Veronesi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist.

Biografie

Hij is een broer van de regisseur Giovanni Veronesi. Na het behalen van een graad in de architectuur aan de universiteit van Florence met een dissertatie over Victor Hugo en de cultuur van de moderne restauratie koos hij voor een carrière als schrijver. Veronesi debuteerde op 25-jarige leeftijd met de dichtbundel Il Resto del cielo. Daarna volgden romans, essays, een toneelstuk, talrijke recensies van romans en essaybundels, interviews, een scenario en televisieprogramma's.

Werken

Il Resto del cielo (1984) bestaat uit vijfentwintig korte composities, niet langer dan veertien verzen, die gaan over de algemene problematiek van de communicatie, waar een constante coincidentia oppositorum plaatsvindt.

Zijn eerste roman Per dove parte questo treno allegro (Wa…Lees verder op Wikipedia