Boek
Nederlands

Annie & Zach

Seré Halverson (auteur), Marja Borg (vertaler)
Twee vrouwen, die met elkaar zijn verbonden door een afgrijselijk verlies, beweren ieder de moeder te zijn van dezelfde kinderen.
Extra onderwerp
Voogdijrecht, Familieroman
Titel
Annie & Zach
Andere titel
Annie en Zach
Auteur
Seré Halverson
Vertaler
Marja Borg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The underside of joy
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2012
303 p.
ISBN
9789021806891 (paperback)

Besprekingen

Annie & Zach is het debuut van Seré Halverson, een Californische auteur die jarenlang als freelance copywriter werkte. Ella heeft na een mislukt huwelijk een nieuwe man gevonden: Joe. Ze zijn getrouwd en ze zorgen samen voor Joe’s twee kinderen: Annie en Zach. De band tussen Ella en Joe’s kinderen is heel sterk, ze zien haar als hun moeder, nadat hun eigen moeder na de geboorte van Zach van de ene op de andere dag is verdwenen. Dan slaat het noodlot toe en krijgt Joe een dodelijk ongeluk. Ella blijft achter met de twee kinderen. Paige, de biologische moeder komt vervolgens haar kinderen opeisen. Hierna volgt een getouwtrek om de voogdij over de kinderen, waarbij Ella heel bang is om de kinderen kwijt te raken en Paige op slinkse wijze de kinderen probeert te bespelen. Het komt zelfs tot een rechtszaak. Ella verwijt Paige dat ze nooit meer naar de kinderen heeft omgekeken nadat ze hen in de steek liet, want dit is wat Joe haar heeft verteld. Gaandeweg blijkt dat het verhaal toch…Lees verder
Ella en Joe zijn gelukkig getrouwd, maar dan komt Joe door een ongeluk om het leven tijdens het uitoefenen van zijn passie: fotograferen. Ella besluit voor Joe’s Italiaanse, bijna failliete delicatessenwinkel te blijven zorgen in het kleine plaatsje Elbow. Maar zeker ook voor de kinderen uit zijn eerste huwelijk: Annie van 6 en Zach van 4 jaar. Hun biologische moeder Paige is er meteen na de geboorte van Zach vandoor gegaan. Na Joe’s overlijden, verschijnt zij weer op het toneel en wil haar kinderen terug. Wat volgt is een emotionele strijd tussen Ella en Paige. Een onderliggende verhaallijn is de internering van Italianen in Amerika die naar kampen gebracht werden in de jaren veertig van de 20e eeuw, onder wie Joe’s opa. Deze debuutroman beslaat een kleine twee jaar met terugblikken. Het conflict tussen de vrouwen, die zich moeder voelen van dezelfde kinderen, was nog aangrijpender geweest als beide kanten belicht waren. Kleine druk.