Boek
Nederlands
Een jongeman ontmoet in het Hibiya-park in Tokio een vrouw met wie hij eerder een kort gesprek had in de metro. Vanaf dat moment komt hij haar regelmatig tegen en observeren ze samen de bezoekers van het park en zichzelf.
Extra onderwerp
4 sterren (Knack)
Titel
Park life
Auteur
Shuichi Yoshida
Vertaler
Luk Van Haute
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Uitgever
Amsterdam: Zirimiri Press, 2023
122 p.
ISBN
9789490042233 (paperback)

Besprekingen

Bankzitter

FICTIE Twee eenzaten leren elkaar kennen in een park. Prijsbeest Shuichi Yoshida puurt een bizar sprookje uit een toevallige ontmoeting.

De metro valt stil. Even flikkeren de lichten, dan hapert de airco. De man voelt paniek langs zijn hart glibberen. In elk ander land zou een sputterend metrostel geen reden tot ongerustheid zijn, maar dit is Tokio, waar de vervoermaatschappij excuses aanbiedt als een trein twintig seconden te vroeg vertrekt. Daarenboven nadert de metro het Kasumigaseki-station, de plek waar de religieuze sekte Aum Shinrikyo met saringas ooit een aanval pleegde waarbij zes forenzen om het leven kwamen.

De man wijst naar een poster voor orgaandonatie en zegt luidop – in zijn zenuwachtigheid is hij vergeten dat zijn collega Kondo een paar haltes eerder is uitgestapt – dat hij het toch maar griezelig vindt, een dood lichaam dat ontmanteld wordt. Niet de juiste opmerking op dat moment en iedereen in de coupé staart hem ontzet aan. Geluk…Lees verder

Een novelle over de ontmoetingen van een man en een vrouw in een park in Tokio. Het verhaal speelt zich af in Hibiya-park, een rustpunt in het drukke Tokio, waar de verteller dagelijks zijn pauzes doorbrengt. Hij ontmoet een vrouw met wie hij eerder een kort gesprek had in de metro. Ze observeren samen de andere parkbezoekers en de jongeman raakt geïntrigeerd door haar scherpe opmerkingen over de mensen om hen heen en over hemzelf. Het verhaal volgt het onconventionele leven van de jongeman door de lens van deze ontmoetingen. Helder en toegankelijk geschreven. Shuichi Yoshida (Nagasaki, 1968) is schrijver. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Hosei-universiteit in Tokio en heeft een uitgebreid literair oeuvre op zijnnaam. Sommige van zijn boeken zijn verfilmd. Zijn werk is meermalen bekroond: hij won onder andere de Yamamoto Shugoroprijs, de Shiba Ryotaroprijs, de Osaragi Jiroprijs en de Manaichi Cultuurprijs. In 2002 ontving hij voor 'Park Life' de Akutagawaprijs.