Boek
Nederlands

Schitterlicht

Siegfried Lenz (auteur), Gerrit Bussink (vertaler)
Vijf verhalen waarin de schrijver met enkele woorden een dramatische scene neerzet, die niet spectaculair oogt, maar wel de tragische essentie van het menselijke bestaan blootlegt. Alle verhalen ademen een melancholieke sfeer met de zee als decor. Vooral het titelverhaal over een mislukte romance tussen twee jonge mensen imponeert.
Titel
Schitterlicht
Auteur
Siegfried Lenz
Vertaler
Gerrit Bussink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Maske
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2012
103 p.
ISBN
9789461640529 (paperback)

Besprekingen

Uitgeverij Van Gennep lijkt Siegfried Lenz (her)ontdekt te hebben. De publicatie van de novelle Een stille minuut bleek het startsein voor een hele reeks vertalingen van deze belangrijke Duitse schrijver. Nadat vorig jaar zijn magnum opus Duitse les in het Nederlands gepubliceerd werd, verschijnt nu ook zijn meest recente verhalenbundel: Schitterlicht. Dat boekje bundelt vijf verhalen die allemaal de relatie tussen waarheid en leugen, werkelijkheid en fictie thematiseren.
Het openingsverhaal heet ‘Rivalen’ en gaat over een suppoost die — letterlijk — verliefd wordt op een portret uit het museum waar hij werkt. Hij steelt het en brengt het mee naar huis, waar het schilderij de relatie met zijn vrouw in de weg komt te staan. Wanneer hij dat beseft, vernielt hij het doek en hangt het terug. Banaal? Jazeker, en ook niet helemaal geloofwaardig, maar daar gaat het niet om — belangrijk is het moment van gekte dat eventjes de normale gang van zaken verstoort, waarna…Lees verder
Vijf verhalen waarin de schrijver met enkele woorden een dramatische scène neerzet, die niet spectaculair oogt, maar wel de tragische essentie van het menselijke bestaan blootlegt. Alle verhalen ademen een melancholieke sfeer met de zee als decor. Vooral het titelverhaal over een mislukte romance tussen twee jonge mensen imponeert. Lenz (1926) is een Duitse auteur die tot de generatie Böll en Grass behoort. Recent werd zijn meesterwerk 'Duitse les' opnieuw uitgegeven en kreeg zijn novelle 'Een minuut stilte' lovende recensies. Normale druk.

Over Siegfried Lenz

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door Lothar Schaack

Siegfried Lenz (Lyck, Oost-Pruisen, 17 maart 1926 – Hamburg, 7 oktober 2014) was een Duitse schrijver. Tot 1951 werkte hij als journalist.

Lenz was een zoon van een douanier. Op 13-jarige leeftijd kwam hij bij de Hitlerjugend. In 1943 werd hij ingelijfd in de marine. Hij weigerde een opstandige medesoldaat dood te schieten en deserteerde. Nadat hij door de Britten krijgsgevangene gemaakt was, ging hij als tolk aan het werk. Na een korte tijd werd hij weer vrijgelaten door de Britten. Na de oorlog studeerde Lenz in Hamburg Engels, literatuurwetenschap en filosofie. Hij maakte deel uit van de Gruppe 47, die na de oorlog de Duitse literatuur wilde bevorderen. In 1948 kwam hij bij de krant Die Welt. Toen in 1951 zijn eerste roman Es waren Habichte in der Luft verschenen was, nam hij bij de krant ontslag. Hij besloot om daarna als schrijver in zijn onderhoud te voorzien. Net zoals schrijver Günter Grass voelde Siegfried Lenz zich sterk met de politieke partij…Lees verder op Wikipedia