Boek
Nederlands

Eindelijk bevrijd : geen schuld, geen slachtoffer

Simon Gronowski (auteur), David Van Reybrouck (auteur), Koenraad Tinel (illustrator)
Simon Gronowski is Joods, Koenraad Tinel de zoon van een nazi. Ze beschrijven hun vriendschap en wat die hen geleerd heeft. Koenraad besefte dat hij de last van zijn vaders schuld niet dient te dragen en Simon realiseerde zich dat hij geen slachtoffer hoeft te blijven om zijn verloren geliefden te eren.
Titel
Eindelijk bevrijd : geen schuld, geen slachtoffer / concept en tekst Simon Gronowski ; tek. Koenraad Tinel ; essay David Van Reybrouck
Auteur
Simon Gronowski David Van Reybrouck
Illustrator
Koenraad Tinel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Lichtervelde: Hannibal, 2013
107 p. : ill.
ISBN
9789491376405 (paperback)

Besprekingen

Simon Gronowski (1931) was elfenhalf toen hij samen met zijn moeder door de Gestapo werd opgepakt, naar de Dossinkazerne in Mechelen werd afgevoerd en vervolgens op een trein werd gezet die naar het Poolse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau reed. Onderweg slaagden medegevangenen erin de deur van de wagon te openen. Geholpen door zijn moeder sprong Gronowski uit de voortrazende trein (‘Der tsug geit tsu schnel’ is de laatste kreet, in paniekerig Jiddisch uitgeschreeuwd, die hij van zijn moeder hoorde). Een humane rijkswachter, Jan Aerts, bracht hem terug naar Brussel. Toen België in 1944 werd bevrijd, waren Simons moeder en zus Ita, die in september 1943 was gedeporteerd, niet meer in leven. Zijn vader stierf kort na het einde van de oorlog van verdriet. 
Koen Tinel (1934) groeide op in een katholieke, Vlaamsgezinde kunstenaarsfamilie. Vader was oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog, legde in het interbellum contacten met Joris Van Severen, radicaliseerde snel en stapte tijdens …Lees verder

Over Simon Gronowski

Simon Gronowski (Brussel, 12 oktober 1931) is doctor in de rechten, advocaat aan de Brusselse balie en jazzpianist.

Gronowski was voorzitter van de l'Union des déportés juifs en Belgique, filles et fils de la déportation (Vereniging van de Joodse Weggevoerden in België Dochters en Zonen der Deportatie).

Hij getuigt over de shoah bij de oudere en jonge generaties, die hij reeds vaak vergezelde naar Auschwitz.

Biografie

Zijn ouders, Léon en Chana, hielden voor de Tweede Wereldoorlog de lederwinkel "Chez Sally" open in Etterbeek. De jonge Simon was bij de scouts in Brussel.

De familie komt tijdens de Duitse bezetting snel op de lijst van Joden te staan. Later komt er op de vitrine van de winkel "Judisches Geschaeft - Entreprise Juive" en moeten ze de gele Jodenster dragen.

Simon werd op 17 maart 1943 met zijn moeder door de Gestapo op hun onderduikadres opgepakt en opgesloten in de kelders van hun …Lees verder op Wikipedia

Suggesties