Boek
Nederlands

Een vlekje wolf

Sine Van Mol (auteur), Isabelle Vandenabeele (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Twintig gedichten, verdeeld over de thema's bomen, (slechte) invloed van de mens op de natuur, sprookjes en dood. Met zwartwitte tekeningen. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Een vlekje wolf / Sine van Mol ; ill. Isabelle Vandenabeele
Auteur
Sine Van Mol
Illustrator
Isabelle Vandenabeele
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2003
44 p. : ill.
ISBN
90-5838-217-6

Besprekingen

Sine van Mol debuteerde als dichteres voor de jeugd in 1994 met Het paard staat dood te zijn. De bundel viel op door de uiterst uitgedunde taal: de versregels bevatten zelden meer dan vier woorden en meestal maar één of twee. Dromen, mijmeringen en verlangens waren belangrijke thema's; het bos, de wolken en de maan opvallende motieven. Opmerkelijk was ook de beeldspraak met onder meer het schip waarmee de verbeelding een vlucht neemt. Een vlekje wolf sluit op veel punten aan bij Van Mols debuut, maar is complexer en graaft dieper. De bundel bestaat uit vier afdelingen.

'In het woord boom' bevat een aantal brieven aan bomen. Natuurlijk brengen die meer dan wat woorden in de wind. Onder de schors van de gedichten wriemelen gevoelens: het verdriet van hangende takken of het verlangen om te ontsnappen. In de 'Brief aan de oude dennen achter mijn huis' duikt het beeld van het schip uit haar debuutbundel op: "In het duinzand / achter je / lag een schip / tegen een rand…Lees verder
Twintig gedichten, verdeeld over 4 hoofdstukken met elk een eigen thema: natuur (bomen), (slechte) invloed van de mens op de natuur, sprookjes (de cruheid ervan) en de dood. De gedichten zijn krachtig met korte zinnen, vaak maar één woord bevattend, hetgeen de nodige leeservaring vereist. De moeilijkheidsgraad is wisselend. Sommige zijn direct te begrijpen en dan is het beeldend taalgebruik duidelijk. Andere moet je nog eens lezen om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Bij elk hoofdstuk is een grove zwartwitte linoleumsnede over twee pagina's afgebeeld, die goed bij de 'soberheid' van deze gedichten past. Goede titel die nieuwsgierigheid wekt voor de mooie, niet altijd gemakkelijke en soms zeer confronterende gedichten voor de jeugd vanaf ca. 12 jaar.

Over Sine Van Mol

Sine Van Mol (Kalmthout, 2 mei 1945) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Vóór haar debuut als auteur gaf Van Mol ongeveer twaalf jaar les in het basisonderwijs. Stilaan begon ze te schrijven, eerst voor volwassenen, daarna voor kinderen en jongeren. Het bezorgen van leerkriebels is haar belangrijkste motivatie om voor deze doelgroep te schrijven. Ze schrijft graag voor kinderen omdat ze even blij, bang, boos en ondeugend kan zijn als hen. Sine Van Mol is een tijdje natuurgids geweest op de Kalmthoutse Heide. Later is ze werkzaam geworden als assistente in de bibliotheek van Kalmthout. Ze is ook voorzitter van de tekenacademie Pigment.

Werk

De natuur is een van haar inspiratiebronnen: haar dichtbundels getuigen van een grote betrokkenheid van mens en natuur. Haar kinder- en jeugdboeken gaan over uiteenlopende onderwerpen, maar snijden vaak een problematiek aan zoals leermoeilijkhed…Lees verder op Wikipedia