Boek
Nederlands

Een simpel verhaal

S.J. Agnon (auteur), Sylvie Hoyinck (vertaler)
Een joodse jongen wordt verliefd op het dienstmeisje dat door zijn ouders in huis is genomen, maar hij gehoorzaamt zijn ouders die willen dat hij met een rijk meisje trouwt; het dienstmeisje kan hij echter niet vergeten.
Titel
Een simpel verhaal / S.Y. Agnon
Auteur
S.J. Agnon
Vertaler
Sylvie Hoyinck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Sipoer pasjoet
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2017
253 p.
ISBN
9789021405124 (paperback)

Besprekingen

S.Y. Agnon (1888-1970), Nobelprijswinnaar in 1966, geldt als de vader van de moderne Hebreeuwse literatuur. In deze historische roman blikt hij terug op zijn verleden, de tijd voordat hij naar Palestina verhuisde. In een stadje in Galicië beginnen omstreeks 1905, het jaar waarin de roman speelt, veranderingen zich voor te doen: socialisme en zionisme bieden de Joden een nieuwe manier van leven. Hoofdpersoon Hirsjl is enig kind van zijn ouders Borech Meier en Tsirl. Hij groeit op samen met Bloeme, een wees die door zijn ouders als dienstmeisje in huis is genomen. De twee worden verliefd op elkaar, maar dat is niet naar de zin van Hirsjls ouders die willen dat hun zoon met een rijke bruid trouwt. Hirsjl gehoorzaamt en trouwt met Mine, de dochter van de rijke rentmeester Gedalje Tsiemlich, maar hij kan Bloeme niet vergeten. Zijn verlangen naar haar groeit uit tot een obsessie. Kenmerkend voor de roman zijn de vele bijfiguren die ten tonele worden gevoerd, waardoor dit boek uit 1935 meer …Lees verder

Over S.J. Agnon

Sjmoeël Joseef Agnon, geboren als Sjmoeël Joseef Czaczkes (Boetsjatsj, Galicië, 17 juli 1888 – Jeruzalem, 17 februari 1970), was de eerste schrijver in het Hebreeuws die de Nobelprijs voor Literatuur won (in 1966). Agnon is een van de centrale personen in de moderne Hebreeuwse fictie. Hij is ook bekend met het acroniem Sjai (van Sjmoeel Joseef; a zonder betekenis) als voornaam, dus als Sjai Agnon, of als S.Y. Agnon.

Agnon werd geboren in Boetsjatsj in Galicië (nu in Oekraïne) en emigreerde naar het toenmalig mandaatgebied Palestina. Zijn werken behandelen het traditionele joodse leven en de moderne wereld, en trachten de verdwijnende sfeer en tradities van de Europese sjtetls en joods-religieuze personages in Jeruzalem vast te leggen.

Werken vertaald in het Nederlands