Boek
Nederlands

De rode zwaan

Sjoerd Kuyper (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Jakob en zijn grootvader knappen diens geboortehuis op zodat hij er weer kan wonen. Jakob luistert ademloos naar opa's verhalen en gaat ze soms zelfs meebeleven. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
De rode zwaan
Auteur
Sjoerd Kuyper
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 1999
189 p. : ill.
ISBN
90-258-3803-0

Besprekingen

Sjoerd Kuyper, auteur van o.a. de succesvolle Robin boeken, Het Zakmes en Eiber, sprak tijdens een lezing in 1999 op de Katholieke Universiteit van Brabant over zijn indertijd positief ontvangen en verfilmde jeugdroman De rode zwaan (1996) de volgende woorden: "Het boek staat bol van avonturen, verhalen, sprookjes, ik prop er zelfs een achtervolging in, maar in wezen gaat het over volwassen worden. De moraal is: word toch niet zo akelig snel volwassen! [...]

De grootvader in De rode zwaan vertelt zijn kleinzoon dat hij zo graag nog eens door zijn jeugd zou willen rondwandelen om eens goed om zich heen te kijken. Om te zien wat hij vergat te zien toen zijn hart vol was van de toekomst [...] om de zoete geur van de jeugd op te snuiven".

"O, als ik één dag terug zou mogen, wat zou ik goed kijken, wat zou ik goed luisteren, wat zou ik de geuren diep in mij opsnuiven! [...] Ik keek niet om mij heen, ik keek alleen maar terug... Niemand kijkt ooit o…Lees verder
Jakobs grootvader komt na een lang verblijf in Zuid-Frankrijk en de dood van z'n vrouw voorgoed terug naar z'n geboortehuis in Bakkum. Jakob logeert bij hem en samen gaan ze het oude huis bewoonbaar maken. Vertellen is grootvaders gave en Jakob luistert ademloos. Van lieverlede lijkt het wel of hij de verhalen zèlf beleeft. Vooral het verhaal over grootvaders jeugd en het verloren gaan daarvan ziet hij in beeldvorm, alsof het écht gebeurt, maar het blijkt toch maar een ogenblik in de gewone tijd te zijn geweest. Een heel bijzonder verhaal over jeugdherinneringen en volwassenheid, maar behalve dat is het een spannend, fantastisch verhaal, met prachtige beschrijvingen, fijngevoelig en toch helemaal met beide benen in het hedendaagse leven. Het is geen gemakkelijk boek, de lezer moet goed bij de les blijven, maar het gelezene blijft hem ook lang bij. Licht herziene druk, nieuwe omslag. Vanaf ca. 11 jaar.

De rode zwaan

Dit boek werd alom geprezen als “het meest romantische en sprookjesachtige Nederlandse jeugdboek van de afgelopen jaren.” Ik noemde het in mijn recensie ook een boek over opgroeien en over een innige relatie tussen een grootvader en zijn kleinzoon. Jakob helpt zijn grootvader met het inrichten van diens ouderlijk huis, waarnaar grootvader na jarenlang verblijf in Frankrijk terugkeert, nu hij weduwnaar is geworden. Jakob raakt verzeild in de oude verhalen over het Houtvolk, een sprookjesachtige wereld. Dit boek gebruikte ik op school herhaaldelijk als we het over opgroeien en grootouders hadden. Voor het vervolgboek zie ‘Het hart en het mes’.

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd (Frans) Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlands schrijver. Hoewel hij ook schrijft voor volwassenen, is Kuyper vooral bekend geworden door zijn werk voor kinderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot boeken hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes. Zijn werk kenmerkt zich, niet alleen door een grote verbeeldingskracht en door het poëtische taalgebruik, maar ook door een grote sociale betrokkenheid. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Volgens de jury verzoent Kuyper in zijn boeken leesbaarheid met diepgang; ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje’ Zijn vakmanschap laat Kuyper, volgens Joke Linders, recensent kinder- en jeugdliteratuur, ook zien door een geraffineerd en zuiver kindperspectief.

Zeer succesvol waren de boeken over de kleuter Ro…Lees verder op Wikipedia