Boek
Nederlands

Stadia op de levensweg 2

Søren Kierkegaard (auteur), Marquart Scholtz (vertaler)
Religieus-filosofische beschouwingen van de Deense filosoof over drie fasen in het leven van de mens: de esthetische, de ethische en de religieuze.
Extra onderwerp
Kierkegaard, Soren Aabye
Titel
Stadia op de levensweg 2
Auteur
Søren Kierkegaard
Vertaler
Marquart Scholtz
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Stadier paa Livets Vei
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff Amsterdam, 1987
538 p.
Aantekening
750 fr.
ISBN
9029023260 9789029023269

Besprekingen

Dit boek, het tiende in de prachtige serie 'Kierkegaard werken' die bij uitgeverij Damon verschijnt, bevat de herziene en aangepaste vertaling van Jan Marquardt Scholtz uit 1987. In dit boek, dat op 30 april 1845 verscheen, trekt Kierkegaard alle taalregisters open; het is wellicht zijn meest literaire werk en tevens het eindpunt van zijn zeer productieve periode van 1843-1845, waarin de hoofdwerken verschenen. De 'Stadia' bestaat uit drie op zichzelf staande fictieve boeken – 'studies van verschillende auteurs', aldus de ondertitel – die elk een eigen perspectief, een stadium op de levensweg vertegenwoordigen: het esthetische, het ethische en het religieuze. Het eerste boek is een Platoons geïnspireerd symposium tussen vijf estheten; het tweede deel is een repliek tegen deze esthetici en een apologie van het huwelijk; het derde deel is een 'gevonden dagboek' over religieuze vertwijfeling. Erg goed en leesbaar vertaald, prachtig ingebonden uitgave, met verhelderend nawoord van Johan T…Lees verder

Over Søren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard (Deens: [sɶːɐn ˈkʰiɐ̯ɡ̊əɡ̊ɒːˀ]; Kopenhagen, 5 mei 1813 – aldaar, 11 november 1855) was een 19e-eeuws Deens filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus. Omdat hij in zijn filosofisch werk het belang van persoonlijke keuzes en betrokkenheid benadrukt, wordt Kierkegaard vaak gezien als de wegbereider of eerste vertegenwoordiger van het existentialisme.

Kierkegaards denken wordt gekenmerkt door een unieke complexiteit vanwege zijn anti-systematische en vaak literaire benadering van de filosofie. Veel van zijn filosofische en theologische werken publiceerde hij bijvoorbeeld onder verschillende pseudoniemen en elk van deze "auteurs" schreven vanuit een ander filosofisch standpunt. Deze techniek stelde Kierkegaard in staat om verschillende manieren van denken en leven voor te stellen die overeenkwamen met zijn drie fasen van existentie: esthetisch, ethisch en religieus.

Deze indirecte en ironische stijl van schrijven stelde wetenschappers…Lees verder op Wikipedia