Boek
Nederlands

Adolf Eichmann : boekhouder van de dood

Stan Lauryssens (auteur)
+1
Adolf Eichmann : boekhouder van de dood
×
Adolf Eichmann : boekhouder van de dood Adolf Eichmann : boekhouder van de dood

Adolf Eichmann : boekhouder van de dood

Journalistieke reportage over de SS-oficier (1906-1962) die geldt als een van de architecten van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en na zijn ontvoering uit Argentinie͏̈ in 1960 door de geheime dienst Mossad in Israe͏̈l ter dood werd veroordeeld.
Onderwerp
Eichmann, Adolf
Titel
Adolf Eichmann : boekhouder van de dood
Auteur
Stan Lauryssens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2010
240 p., [16] p.pl.
ISBN
9789056179656 (paperback)

Besprekingen

De Belgische avonturier en journalist Stan Lauryssens is al decennialang gefascineerd door het leven en de jacht op de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichman. Hij publiceerde eerder 'De Eichmann-erfenis' (1976) en 'De fatale vriendschappen van Adolf Eichmann' (1998). In mei 2010 was het precies vijftig jaar geleden dat Eichmann door de Israëlische geheime dienst Mossad in Argentinië werd ontvoerd. Na het proces van de twintigste eeuw in Israël wordt Eichmann in 1962 ter dood veroordeeld en opgehangen. Inmiddels zijn alle documenten openbaar. Reden voor Lauryssens om de laatste intrigerende vragen rond het verraad en de verdwenen memoires van Eichmann te beantwoorden. De Nederlands-Vlaamse oud-SS-officier Willem Sassen is in Argentinië de man die Eichmann voor zijn arrestatie interviewt en zijn levensverhaal optekent, maar ook de man die hem tenslotte verraadt. Lauryssens reconstrueert het gehele verhaal op basis van de laatste vrijgegeven documenten uit de geheime archieven van de Arg…Lees verder

Over Stan Lauryssens

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Stan Lauryssens (Antwerpen, 14 oktober 1946) is een Vlaams meestervervalser en auteur.

In het begin van de jaren zeventig werkte Stan Lauryssens als stadsredacteur bij De Nieuwe Gazet/Het Laatste Nieuws. Daarna reisde hij als freelance-journalist de wereld rond en interviewde vele bekende personen: o.a. de schrijvers Harold Robbins, Konsalik, Jack Higgins en Catherine Cookson. Hij ontmoette wereldreiziger Thor Heyerdahl die een Oscar won voor zijn documentaire film over Kon-Tiki, beeldende kunstenaars als Christo, Andy Warhol, Karel Appel en Salvador Dalí. In Duitsland voerde hij lange gesprekken met de overlevenden uit de Berlijnse bunker van Adolf Hitler: SS-lijfwacht Otto Günsche die het lichaam van de Führer verbrandde in een bomkrater, Leni Riefenstahl die de lievelingscineaste was van Hitler en van het Derde Rijk, Karl Dönitz die gedurende 22 dagen Hitler opvolgde als Führer van Duitsland.

In het midden van de jaren zeventig publiceerde Stan Laurys…Lees verder op Wikipedia