Boek
Nederlands

Buurman Reus : niet meer/nooit meer

Stefan Boonen (auteur), Mirèn Van Alphen (illustrator)
+1
Buurman Reus : niet meer/nooit meer
×
Buurman Reus : niet meer/nooit meer Buurman Reus : niet meer/nooit meer
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De buurman van een jongetje is overleden. Hij (ik-persoon) heeft moeite om het te begrijpen en ermee om te gaan. Prentvertelling met grote, collageachtige kleurenillustraties en praktische tips over rouwverwerking voor begeleiders. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Dood, Rouwproces
Titel
Buurman Reus : niet meer/nooit meer
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Mirèn Van Alphen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[26] p. : ill.
ISBN
9789044812329 (hardback)

Besprekingen

Buurman Reus heeft een ongeval gehad met zijn fiets en is overleden. Het buurjongetje (ik-persoon) heeft moeite om het te begrijpen en ermee om te gaan. Hij gaat naar de begrafenis en vertelt erover op school. Toch blijft hij angstig. Hij vindt ten slotte ook steun bij de vrouw van de buurman. Beiden missen de buurman erg. Maakt deel uit van de informatieve serie 'Bij de hand'*, met dit keer 'dood' als thema. Prentenboek met vlot leesbare, niet al te lange teksten. De veelal grote collageachtige kleurenillustraties brengen door middel van ondermeer de gezichtsuitdrukkingen de sfeer heel duidelijk over. Die tekeningen vertellen bijna evenveel als het verhaal in tekst. Een verhaal, dat mee kan helpen om tot een gesprek te komen over allerlei zaken waar kinderen mee kunnen zitten als er iemand in hun omgeving overlijdt. Achterin bevatten vier bladzijdes nuttige, vrij algemene tips voor leerkrachten en ouders, over hoe te reageren en om te gaan met kinderen in dit soort situaties. Vanaf c…Lees verder

Buurman Reus

Op een dag is buurman Reus er niet meer. Hij viel van zijn fiets. Dood. Best vreemd voor zo’n stevige grote buurman. Zijn buurjongen vertelt vanuit kinderogen het verhaal van het heengaan van buurman Reus. De buurjongen vertelt over hoe hij het nieuws verneemt, over zijn ongeloof, over de begrafenis, over het verdriet van de buurvrouw achteraf, over zijn eigen verdriet, … In een heel eenvoudige taal wordt het rouwproces van de buurjongen beschreven.
De sobere prenten, een combinatie van schetsen en plakwerk, geven mooi de sombere sfeer van het verhaal weer. ‘Buurman Reus’ is een mooi boek over rouw, echt op kindermaat geschreven. Het is ook een bruikbaar boek, zowel om met kinderen te lezen over verdriet en rouw, als om een rouwproces te ondersteunen.

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties