Fotoboek over de tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegde Duitse versterkingen langs de West-Europese kust, heden ten dage sterk in verval en overwoekerd door de natuur.
Titel
Atlantic Wall / fotogr. Stephan Vanfleteren ; teksten Mathieu de Meyer, Benoit Strubbe, Stephan Vanfleteren
Fotograaf
Stephan Vanfleteren
Auteur
Mathieu De Meyer Benoit Strubbe
Taal
Meertalig, Nederlands, Engels
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Hannibal, 2014
[240] p. : ill.
ISBN
9789491376795 (hardback)

Besprekingen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten de Duitsers zo'n 15.000 bunkers bouwen langs de Atlantische kust. Deze betonnen bouwwerken, bedoeld om de geallieerden af te schrikken, raakten na 1945 in onbruik. Ze werden opgeruimd of vervielen tot ruïnes. Wat er nog over is van deze monumenten van hoogmoed heeft de gerenommeerde Vlaamse fotograaf Vanfleteren in tientallen foto's vastgelegd. Voor deze 'hedendaagse archeologie' reisde hij van het noorden van Finland tot aan de voet van de Franse Pyreneeën, een tocht van 5.283 kilometer. In Nederland deed hij onder meer IJmuiden en Katwijk aan. Architectonische juweeltjes vond hij op de Kanaaleilanden. Het is een monumentaal boekwerk geworden over deze monumentale muur van grootheidswaan. Op de verstilde zwart-witfoto's is geen mens te zien, alleen beton, duinen en golven – die dankzij lange sluitertijden fraai vervagen. Twee nuttige, korte inleidende teksten (in Nederlands en Engels), een van de fotograaf en een over de geschiedenis van de Atlan…Lees verder

Over Stephan Vanfleteren

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Stephan Vanfleteren (Kortrijk, 1969) is een Belgisch fotograaf.

Biografie

Vanfleteren studeerde fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel. Aanvankelijk werkte hij voornamelijk voor de Vlaamse krant De Morgen, maar zijn werk verschijnt ook in magazines als Paris Match, Le Monde 2, Independent Magazine, Die Zeit, Knack, Humo en Volkskrant Magazine.

Werk

De stijl van Vanfleteren kenmerkt zich door soberheid en karakterfotografie. Hij fotografeert in zwart-wit en laat zo veel mogelijk weg.

Van 28 september 2007 tot 10 februari 2008 liep in het Fotomuseum Antwerpen de expositie Belgicum, over het gelijknamige boek dat door Vanfleteren geschreven is. Dat boek schetst een beeld van België in een sociale context.

In 2009 gaf de overzichtstentoonstelling Portret 1989 - 2009 een beeld van zijn indringende zwart…Lees verder op Wikipedia