Boek
Nederlands

Surf tribe

Stephan Vanfleteren (fotograaf), Gerry Lopez (inleider)
+1
Surf tribe
×
Surf tribe Surf tribe

Surf tribe

Stephan Vanfleteren (fotograaf), Gerry Lopez (inleider)
Zwart-witportretten van 330 surfers uit de hele wereld.
Titel
Surf tribe
Fotograaf
Stephan Vanfleteren
Inleider
Gerry Lopez
Taal
Nederlands
Uitgever
[Veurne]: Hannibal, 2018
398 p. : foto's
ISBN
9789492677358 (hardback)

Besprekingen

Portretten van 330 surfers uit heel de wereld. De fotograaf bezocht zeventig surfspots. Hij vroeg sporters voor hem te poseren, juist voor of na een tocht over de golven. Overigens is op de foto geen zee te zien; de fotograaf isoleerde de surfers met een neutraal decor. Het zijn geen gebruikelijk actiefoto’s. De anders zo actieve sporters, legendes en jong talent, mannen en vrouwen, staan roerloos en sereen, soms nog nat. De foto’s zijn bovendien in zwart-wit, tijdloosheid benadrukkend. Surfers tonen zich in details, met sproeten, geheelde wonden en tattoos. De foto’s zijn perfect en meestal per pagina gedrukt. Surfheld Gerry Lopez schreef een voorwoord over de betekenis van surfen, die verder gaat dan sport. Ook de fotograaf schreef een inleiding over zijn fascinatie. Engelstalige tekst. Nederlandse vertaling in een apart inlegvel. De Belgische fotograaf is wereldberoemd, werkte voor de Volkskrant en publiceerde meerdere boeken. Superieure portretfoto’s, zeker niet alleen voor surfers.

Over Stephan Vanfleteren

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Stephan Vanfleteren (Kortrijk, 1969) is een Belgisch fotograaf.

Biografie

Vanfleteren studeerde fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel. Aanvankelijk werkte hij voornamelijk voor de Vlaamse krant De Morgen, maar zijn werk verschijnt ook in magazines als Paris Match, Le Monde 2, Independent Magazine, Die Zeit, Knack, Humo en Volkskrant Magazine.

Werk

De stijl van Vanfleteren kenmerkt zich door soberheid en karakterfotografie. Hij fotografeert in zwart-wit en laat zo veel mogelijk weg.

Van 28 september 2007 tot 10 februari 2008 liep in het Fotomuseum Antwerpen de expositie Belgicum, over het gelijknamige boek dat door Vanfleteren geschreven is. Dat boek schetst een beeld van België in een sociale context.

In 2009 gaf de overzichtstentoonstelling Portret 1989 - 2009 een beeld van zijn indringende zwart…Lees verder op Wikipedia