Boek
Nederlands

Ik ben niet klein!

Stephanie Schneider (auteur), Henrike Wilson (illustrator), Jesse Goossens (vertaler)
Olifantje Tembo wil niet altijd de kleinste zijn. Hij besluit een heldendaad te verrichten. Maar geen enkele olifant komt kijken. Toch komt Tembo’s wens uit: hij is niet meer de kleinste. Groot prentenboek met sfeervolle geschilderde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Klein zijn, Opgroeien
Titel
Ik ben niet klein!
Auteur
Stephanie Schneider
Illustrator
Henrike Wilson
Vertaler
Jesse Goossens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Tambo, der kleine Elefant
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789047706212 (hardback)

Besprekingen

De kleine olifant Tembo is het grondig beu om altijd de kleinste van de kudde te zijn. Zijn vriend Vogel wil hem opbeuren met een verhaal. Hij vertelt Tembo hoe een oude leidster op een keer een tijger van de kudde wegjoeg door een meloen naar zijn kop te slingeren. De tijger liet zich nooit meer zien en die leidster werd door de andere olifanten vanaf toen eerbiedig Mahima — hoogheid — genoemd. Opeens weet Tembo wat hem te doen staat om een grote held te worden. Hij nodigt zijn kudde uit om die avond naar de open plek in het bos te komen en begint daar ijverig meloenen te stapelen. Hij is vastbesloten om dat legendarische meloenengevecht te herhalen. Tembo en Vogel wachten uren, maar de olifanten noch de tijger komen opdagen. Teleurgesteld sjokt het olifantje naar huis. Daar ontdekt hij tot zijn grote verbazing dat hij een zusje heeft gekregen. Onmiddellijk is er die onverklaarbare, magische klik tussen broer en zus. Volgens Tembo is er maar één geschikte naam voor zijn babyzusje: Ma…Lees verder
Groot formaat, mooi uitgegeven prentenboek over een klein olifantje dat er genoeg van heeft om altijd de kleinste te zijn. Zijn vriend Vogel vertelt hem het verhaal over de olifant Mahima die een succesvol meloenengevecht heeft gehouden met een tijger. Dat wil Tembo ook en hij nodigt zijn moeder en de andere olifanten uit om naar zijn heldendaden te komen kijken. Als niemand komt, gaat hij triest naar huis en daar blijkt hij een klein zusje gekregen te hebben. Hij noemt haar Mahima. Het verhaal wordt in sfeervol geschilderde, kunstzinnige prenten weergegeven, over dubbele pagina's. Het oerwoud is geschilderd in mooie, natuurlijke groentinten met daar tussen de enorme, grijze, natuurgetrouwe olifanten waarbij de rode snavel van Vogel mooi afsteekt. De korte tekst, met veel dialoog, staat in een witte balk onder de pagina en laat zich prettig voorlezen. Door de grootte is het boek geschikt voor groepsgebruik. Vanaf ca. 4 jaar.

Ik ben niet KLEIN!

Tembo is het beu om de kleinste olifant van de kudde te zijn. Hij wil bewijzen dat hij groot genoeg is om een tijger te verjagen. Zijn plannetje heeft echter geen succes: de tijger komt niet tevoorschijn. Dan gebeurt er iets waardoor Tembo niet langer de allerkleinste olifant is ...
Stephanie Scheider schreef dit verhaal in korte zinnen en eenvoudige dialogen. Dat maakt het voor kleuters heel makkelijk om volgen. Bovendien is het een onderwerp dat hen zeker zal aanspreken: groot willen worden, niet langer de allerkleinste zijn. De fraai geschilderde tekeningen komen heel goed tot hun recht in dit groot formaat prentenboek. Jesse Goossens zorgde voor een heldere vertaling uit het Duits.