Boek
Nederlands
Gelegenheidsgedichten voor moeilijke en gemakkelijke momenten.
Titel
Vers gezocht
Auteur
Stijn De Paepe 1979-2022
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2022 | Andere uitgaves
229 p.
ISBN
9789401485791 (hardback)

Besprekingen

Geboorte, huwelijk, afscheid, dood, pensioen, jubileum en troost: allemaal momenten waar we in ons leven mee te maken hebben en die vragen om een tekst. Een gedichtje is dan fijn. Deze bundel biedt veel poëzie. Niet voor elk wat wils, wel voor sommigen. Een toegankelijke, gemakkelijk opzoekbare bundel. Niet voor iedereen even origineel, maar het is moeilijk daar een sluitend oordeel over te geven. Een paar objectieve kanttekeningen: in het hoofdstukje 'communie' herken je geen communie; liefde en huwelijk is beperkt tot man en vrouw; ook overlijden er slechts echtparen. Maar pensioen is een nieuw onderwerp: 'Genoeg gewerkt, genoeg gezwoegd, genoeg gezweet, genoeg geploegd'. Over troost: 'kruip in een hoekje van de tijd', dat raakt. Het rijm in elk gedicht benadrukt het onnatuurlijke. In ieder geval is het een bundel om bij de hand te hebben. Misschien zit er iets bij waar je wat aan hebt. De auteur is sinds september 2016 huisdichter, 'moderne Rederijker' van De Morgen.

Over Stijn De Paepe

Stijn De Paepe (Dendermonde, 18 augustus 1979 – Zele, 22 februari 2022) was een Belgisch-Vlaams dichter. Hij was vooral bekend als huisdichter van de krant De Morgen.

Biografie

De Paepe schreef gedichten vanaf zijn prilste jeugd. In zijn vrije tijd ging hij als kind naar de Kunstacademie Lokeren. Hij deed zijn humaniora in het Pius X-instituut in Zele en studeerde daarna Nederlands en Duits aan de UGent, waar hij in 2001 afstudeerde met een scriptie over het dagboek Het verkoolde alfabet van Paul de Wispelaere. Vanaf 2001 was De Paepe docent Nederlands aan de Gentse Arteveldehogeschool.

In juli 2012 werd hij met actualiteitspoëzie actief op Twitter. Daar werd hij opgemerkt door de De Morgen-journalist Joël De Ceulaer die hem naar de krant haalde. Vanaf september 2016 publiceerde De Paepe dagelijks in De Morgen onder de titel Dagvers een kort gedicht dat een nieuwsfeit becommentarieerde. Het werden er in totaal 1425…Lees verder op Wikipedia