Boek
Nederlands

Toen in Herkenrode

Stijn Moekaars (auteur), Daniëlle Futselaar (illustrator)
+1
Toen in Herkenrode
×
Toen in Herkenrode Toen in Herkenrode
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Verhalen over verschillende personages die op het einde van de twaalfde eeuw in of vlakbij de pas gestichte abdij van Herkenrode leefden: de molenaarsknecht, timmerman, kruidenvrouw, abdis. De abdis vraagt aan de timmerman om een kistje te maken om het manuscript van 'De sage van de eenhoorn' van Hendrik van Veldeke veilig op te bergen.
Titel
Toen in Herkenrode
Auteur
Stijn Moekaars
Illustrator
Daniëlle Futselaar
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
88 p. : ill.
ISBN
9789044820324 (paperback)

Besprekingen

Jacob, de zoon van de kruidenvrouw; Hendrik van Veldeke; molenaar Karel; zijn knechtje Joris; zuster Hildegard; de nar Dolle; Jacob de timmerman; ridder Godfried, om maar eens een paar namen te noemen die in het boek voorkomen. Wat hebben ze met elkaar te maken? Het antwoord is eenvoudig: hun levens zijn op de een of andere manier betrokken, rechtstreeks of zeer zijdelings, bij de abdij van Herkenrode, een klooster van cisterciënzerzusters in de buurt van Hasselt. We hebben niet te maken met een doorlopend verhaal met een duidelijk begin en einde. Eerder kan je het een verzameling van verhalen noemen die allemaal een stukje van het dagelijks leven in de dertiende eeuw laten zien zoals zich dat in de omgeving van een abdij afspeelde. Zeer rechtstreeks is het verhaal van zuster Hildegard die zich in de abdijtuin bezighoudt met het kweken van geneeskrachtige kruiden. Haar grootmoeder heeft haar ooit ingewijd in de bijzonderheden van de plantenwereld en de recepten in een boekje opgeschre…Lees verder
Eind twaalfde eeuw werd in Vlaanderen de abdij van Herkenrode gesticht. In dit boek staan een aantal verhalen over de bewoners die rond de abdij leefden. Bijvoorbeeld over Jacob, de zoon van moeder Grietje. Zij is kruidenvrouw en geneest het paard van de rondtrekkende Hendrik. Die verdient zijn brood door gedichten te schrijven en te vertolken. We lezen wat de molenaar meemaakt en dat de zoon van de timmerman fantastische beelden kan maken van hout. Hij krijgt daarom van de abdij een belangrijke opdracht. Soms kruisen de levens van de verhaalpersonen elkaar, soms hebben ze nauwelijks iets met elkaar te maken. Het is jammer, dat de losse verhalen niet altijd een bevredigend einde hebben. Waarschijnlijk was één doorlopend verhaal toch leuker geweest. De avonturen geven de middeleeuwse sfeer wel goed weer. De illustraties in het boek en op het omslag zijn nogal houterig. Eenvoudig uitgegeven boek zonder inhoudsopgave. Al met al aardige verhalen, die gebruikt kunnen worden bij de geschied…Lees verder

Toen in Herkenrode

Einde van de twaalfde eeuw. De dichter Hendrik van Veldeke, op weg naar de abdij van Herkenrode, krijgt voor zijn gewond paard hulp van Grietje, de kruidenvrouw. Aan Jacob en zijn moeder leest hij als dank ‘De Sage van de Eenhoorn’ voor. In een koffertje bewaart Grietje haar kruidenboekje en ook het manuscript van de sage. Op een dag vindt Joris, de molenaarsknecht, het sleuteltje van het geheime koffertje. Hij ruilt het met zijn vriend ridder Godfried. Uiteindelijk belandt het koffertje met de twee boekjes bij de abdis van Herkenrode. Zij wil met de recepten van Grietje een kruidentuin aanleggen voor de zieken.
‘Toen in Herkenrode’ bestaat uit zeven losse verhalen, geweven rond personages die allen iets te maken hebben met de roemrijke vrouwenabdij in het graafschap van Loon. De Eenhoorn (overal afgebeeld op de site) wordt vaak in verband gebracht met adellijke dames.
Dat de dichter Hendrik van Veldeke een verhaal geschreven zou hebben over dit fabeldier is een verzinsel …Lees verder