Boek
Nederlands

Fiat Lux : stadsgedichten

Stijn Vranken (auteur), Kila Van der Starre (inleider)
Terugblik van de stadsdichter van Antwerpen 2014/2015 op de relatie tussen stad en gedicht.
Onderwerp
Antwerpen (stad)
Extra onderwerp
POE, Antwerpen, Poëziekrant
Titel
Fiat Lux : stadsgedichten
Auteur
Stijn Vranken
Inleider
Kila Van der Starre
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
140 p. : ill.
Aantekening
Bundeling van de gedichten die als Antwerps stadsdichter zijn verschenen
ISBN
9789023499152 (paperback)

Besprekingen

In een licht ontvlambaar boekje als een luciferdoosje blikt de stadsdichter 2014-2015 van Antwerpen terug op zijn uitdagende taak. Laat er licht zijn, was zijn devies. Wat kan een gedicht dan wel met de stad? De dichter laat zijn stadgenoten in meest uitgelezen vormen deelnemen aan zijn ode aan de taal van de straat: vanuit een ruimtesatelliet strooide hij 6000 drukken. Dat is Antwerpen! In een tweeluik over trouw in goede en slechte tijden – 'wij' en 'Het liggen aan elkaar' – liggen de pasgehuwden aan elkaar. Er zijn projecten van afscheid of doorgang gebeiteld in de kademuur of hangend onder een ophaalbrug. Andere staan op broodzakken, rijden met de tram of fladderen op spandoeken, nu eens lees- dan hoorbaar, of in een andere taal, of in meer kleuren gezet. De dichter-performer laat gedetineerden met poëzie uit hun cel geciteerd om vrijspraak vragen. De bundel telt 13 varianten, alle beschreven en in kleur belicht. De gedichten openen de stad van geboorte tot dood, van boven naar be…Lees verder

Over Stijn Vranken

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Stijn Vranken (Leuven, 1 februari 1974) is een Belgisch dichter en poëzieperformer. Hij woont in de Seefhoek te Antwerpen.

Vranken is medeoprichter van De Sprekende Ezels, een maandelijks terugkerend open podium voor poëzie, muziek, comedy en andere podiumkunsten in Antwerpen, Brussel, Leuven, Turnhout en Gent.

Behalve dichter is Vranken tekstschrijver voor het theater, schreef hij twee radioboeken voor De Buren en stond hij op de planken met zijn eigen voorstellingen.

In 2008 verscheen zijn eerste dichtbundel Vlees mij! bij Meulenhoff/Manteau. Samen met illustratrice Sabien Clement bracht hij in 2010 het boek Aaron Holsters: Restauratie van een droom, uit. Wees gerust, maar niet hier, zijn tweede bundel, werd in 2011 gepubliceerd bij De Bezige Bij Antwerpen.

Vranken was al vaak de gast op verschillende culturele podia, waaronder Zuiderzinnen, Hotel Ideal, Literaal, Nacht van de Poëzie en Koningsblauw.

In 2014 vo…Lees verder op Wikipedia