Boek
Nederlands

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Sue Townsend (auteur), Sylvia Witteman (vertaler)
+1
Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar
×
Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Titel
Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar
Auteur
Sue Townsend
Vertaler
Sylvia Witteman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The secret diary of Adrian Mole aged 13 3/4
Uitgever
[Amsterdam]: Condor, 2020
287 p.
ISBN
9789493189096 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Lekker tobben met Adrian Mole

Waarom is Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 ¾ jaar van Sue Townsend toch zo briljant? Sylvia Witteman, die er een nieuwe vertaling van maakte, legt uit.

Al zo lang ik me kan herinneren klaag ik over slechte vertalingen, en nu moest ik opeens laten zien dat ik het zelf beter kon. Gelukkig betrof het wel een van mijn lievelingsboeken: Sue Townsends 'geheime dagboek van Adrian Mole'. Ik was iets ouder dan 13 ¾ toen ik het voor het eerst las, een jaar of 16. Adrian was een naïef, conservatief Brits jongetje dat van Abba hield, ik was een lawaaiig weekendpunkje dat blowde en spijbelde. Van de Engelse politieke beslommeringen begreep ik niets (behalve dat Margaret Thatcher een slechte vrouw was, want dat hadden mijn punkvrienden me verteld), laat staan van het Engelse schoolsysteem. Mijn eigen dagboeken had ik tamelijk onlangs verscheurd en weggegooid uit schaamte voor de 'kinderachtige' ontboezemingen van mijn vroege tienerjaren. Maar Adrians dagboek vond ik meteen briljant.

Zoals alle écht leuke hoofdpersonen is Adrian een antiheld. Hij wordt gepest en afgeperst door zijn ruige en domme klasgenoot Barry Kent. …Lees verder

Een heruitgave van deze bestseller uit de jaren tachtig, met een nieuwe vertaling van Volkskrant-columniste Sylvia Witteman. In zijn dagboek beschrijft Adrian Mole vol humor en overdrijving de groeipijnen van een puber: de onbeantwoorde liefde, de puisten en overhoop liggen met volwassenen. Plus in Adrians geval ook nog een moeder die vreemd gaat en zich ontpopt als feministe, een vader die werkloos wordt, een klasgenoot die hem pest en zijn onbegrepen genialiteit. Het hilarische verhaal biedt zowel jongeren als volwassenen herkenning. De vernieuwende vorm van een dagboek vol zelfspot was vond later navolging in onder meer Bridget Jones’s Diary. De nieuwe vertaling is fris en vlot. Achter in het boek voegde Witteman een ‘Gratis Jaren Tachtig Woordenlijst’ toe waarin ze jongeren van nu op grappige wijze inwijdt in fenomenen als briefkaarten en 'de tijd bellen'.

Over Sue Townsend

Sue Townsend (Leicester, 2 april 1946 – aldaar, 10 april 2014) was een Engels schrijfster, die vooral bekendheid verwierf met haar serie dagboeken over het leven van Adrian Mole.

Biografie

Townsend was van eenvoudige komaf en werkte al vanaf haar vijftiende, onder andere als pompbediende bij een garage. Zij was al vroeg geïnteresseerd in literatuur en las veel. Na haar scheiding begon zij te schrijven, aanvankelijk voor het toneel. Haar doorbraak kwam met het verschijnen van het eerste dagboek over Adrian Mole (The Secret Diary of Adrian Mole, aged 13¾, 1982), een realistische en humoristische beschrijving van het geestesleven van een jonge adolescent. Dit boek werd onmiddellijk een wereldwijd succes, wat leidde tot een serie vervolgdelen. Daarnaast publiceerde zij een aantal romans, ook overwegend met een humoristisch karakter. Haar werken geven een humoristische kijk op de leefstijl en de …Lees verder op Wikipedia