Boek
Nederlands

Sabel

Suzanne Wouda (auteur)
+1
Sabel
×
Sabel Sabel
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Max (ca. 11 jaar) is met zijn moeder opgepakt op hun onderduikadres en door de Duitsers naar kamp Vught gebracht. Daar vindt hij troost bij zijn rode kater Sabel. Dan worden alle kinderen naar Westerbork gebracht. Wat gaat er met ze gebeuren? Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Sabel
Auteur
Suzanne Wouda
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hoorn]: Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, © 2017
134 p.
ISBN
9789089672452 (hardback)

Besprekingen

Max (ca. 11 jaar) en zijn moeder zitten in kamp Vught. Het Joodse gezin is op hun onderduikadres opgehaald en op transport gesteld naar verschillende adressen. In het kamp vindt Max troost in de aanwezigheid van zijn rode kater Sabel, die rond het kamp door de velden struint en ’s nachts bij hem slaapt. Als er berichten komen dat alle kinderen naar Westerbork zullen gaan, maakt Max zich zorgen over zijn kat. De hoofdstukken spelen afwisselend in kamp Vught in 1943 en in Amsterdam, de woonplaats van de familie. Daarin blikt Max terug op wat er voor de gevangenneming gebeurde. Langzaam wordt duidelijk wat Sabel voor Max betekent en hoe hij, met Sabel, zijn houvast verliest. In dit indringende verhaal wordt de verschrikking van de oorlog invoelbaar gemaakt, waardoor de lezer goed kan meeleven met de fantasievolle Max. Achterin staat een korte verantwoording, met o.a. informatie over de kindertransporten naar vernietigingskampen, en een woordenlijst met verwijzingen naar extra informatie …Lees verder

Over Suzanne Wouda

Suzanne Wouda (Kaatsheuvel, 8 maart 1974) is een Nederlands schrijfster. Ze schrijft zowel kinderboeken als voor volwassenen, voornamelijk in het genre historische fictie. Voor haar boek Sabel ontving ze in 2018 een Zilveren Griffel. Wouda is deelnemer van het schrijverscollectief De schrijvers van de ronde tafel.

Bibliografie

Kinderboeken

  • Stormvaart (2011, uitgeverij Ploegsma)
  • Verschoppelingen (2012, uitgeverij Ploegsma)
  • Zwart Water (2013, uitgeverij Ploegsma)
  • De wereld is wit (2015, Zilveren boekje, uitgeverij Rubinstein)
  • Kinderen van het Hoge Huys (2016, verhalenbundel met Schrijvers van de ronde tafel, uitgeverij Menuet)
  • Sabel (2017, uitgeverij Hoogland en van Klaveren)
  • Twee over half één (2018, deel van de serie Toen & Hier Eindhoven, uitgeverij BookBase)
  • Lees verder op Wikipedia