Boek
Nederlands

Herrie

Ted van Lieshout (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
Dertien korte verhalen over een klein meisje dat denkt dat ze met schreeuwen haar zin kan krijgen. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Moeder-kindrelatie
Titel
Herrie
Auteur
Ted van Lieshout
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Editie
2e dr. (laatste 3 verhalen: 1e dr.)
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
50 p. : ill.
ISBN
9789025756932 (hardback)

Besprekingen

Dertien korte voorleesverhaaltjes over Herrie en haar moeder. Een van de methoden die Herrie gebruikt om haar moeder uit te dagen, is schreeuwen. Op geestige en soms ironische wijze wordt Herries gemanipuleer beschreven. Haar moeder is echter niet voor een gat te vangen! Een dun, klein formaat boekje, met nieuwe omslagillustratie en drie nieuwe verhaaltjes. Ook de illustraties zijn vernieuwd, nu geheel in kleur. Op het omslag staat een blèrende Herrie. De verhaaltjes komen vooral tot hun recht bij levendig voorlezen en daarbij misschien wat uitleg aan kinderen die niet zo ontvankelijk zijn voor deze speciale humor met licht ironische ondertoon. Vanaf ca. 5 jaar.

Herrie

Herrie heeft haar naam te danken aan het feit dat ze altijd schreeuwt in plaats van te praten. Maar hoe hard Herrie ook brult, haar moeder blijft er altijd haar rustige zelf bij. Ook qua geslepenheid doet haar moeder niet onder. Herrie mag vier schoenen zetten voor de Sint, van huis weglopen en haar moeder vleien om televisie te kunnen kijken, de laconieke reactie van haar moeder wint altijd. Helemaal op haar best is haar moeder in het verhaaltje 'Verhuizen' waarin ze Herrie wijsmaakt dat ze aan het inpakken is om te verhuizen naar Zwitserland, maar dat Herrie van Zwitserland niet mee mag vanwege het lawaai, met al die echo’s in de bergen. Tot uiteindelijk blijkt dat ze oude kleren in een doos aan het stoppen is om weg te geven.
Leuke, korte verhaaltjes om voor te lezen vanaf een jaar of vijf. Met een geweldig gevoel voor humor en fantasie geschreven, waardoor zelfs in bad gaan een avontuur wordt. Heel herkenbaar voor beide partijen ook. De illustraties, in een fraai palet van r…Lees verder

Over Ted van Lieshout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tevali

Theodorus Adrianus (Ted) van Lieshout (Eindhoven, 21 december 1955) is een Nederlandse schrijver, dichter, scenarist, illustrator, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar.

Biografie

Jeugd

Ted van Lieshout werd geboren op 21 december 1955 in Eindhoven in een gezin van twaalf kinderen. Hij was het tiende kind van zijn vader en het tweede van zijn moeder: zijn vader was weduwnaar met acht kinderen toen hij hertrouwde en nog eens vier kinderen kreeg. Ted van Lieshout verloor zijn vader een maand voor zijn achtste verjaardag. Hij schreef het boek Begin een torentje van niks over het opgroeien zonder vader. Voor deze bundel kreeg hij de Gouden Griffel in 1995.

Als jongetje kreeg hij een relatie met een volwassen man. Hierover schreef hij het boek Zeer kleine liefde (1999), dat werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs, en de roman Mijn meneer. Over de totstandkoming van…Lees verder op Wikipedia

Suggesties