Boek
Nederlands

De Kelder : een onttrekking

Thomas Bernhard (auteur), Ria Van Hengel (vertaler)
Als de 16-jarige Thomas het gymnasium verlaat, wil hij zich onttrekken aan de verwachtingen van zijn familie en de samenleving en meldt zich aan als leerjongen bij een kruidenierswinkel in een achterstandswijk.
Onderwerp
Bernhard, Thomas
Titel
De Kelder : een onttrekking
Auteur
Thomas Bernhard
Vertaler
Ria Van Hengel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Keller
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, 2021
97 p.
ISBN
9789493186286 (paperback)

Besprekingen

Thomas Bernhard (1931-1989) is geboren in Nederland, maar groeide op in het Oostenrijkse Salzburg. Hij schreef proza en gedichten, maar is voornamelijk bekend geworden door zijn toneelstukken. Daarnaast schreef hij maar liefst vijf autobiografieën over verschillende periodes in zijn leven. ‘De kelder’, uit 1976, is ook een autobiografisch werk, dat begint in 1947, als de 16-jarige Thomas het gymnasium verlaat en zich als leerjongen meldt bij een kruidenierswinkel in de achterstandswijk Scherzhauserfeld. Dit essayachtige relaas bestaat uit 97 bladzijden, zonder hoofdstukken of onderbrekingen. In dit verhaal zet Thomas zich af tegen de samenleving en het schoolsysteem en wil zich ook onttrekken aan de verwachtingen van zijn familie. De ondertitel luidt dan ook ‘een onttrekking’. De tekst kenmerkt zich door ingewikkelde zinsstructuren en herhalingen. Filosofische gedachten spelen een grote rol. Vooral geschikt voor een lezerspubliek met interesse in het leven van Thomas Bernhard en/of fi…Lees verder

Over Thomas Bernhard

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door Cropped from Thomas Bernhard.jpg

Nicolaas Thomas Bernhard (Heerlen, 9 februari 1931 — Gmunden, 12 februari 1989) was een Oostenrijkse literator, die geldt als een van de toonaangevende toneelschrijvers van zijn tijd.

Levensloop

Kinderjaren

Thomas Bernhard werd op 9 februari 1931 geboren in de Vroedvrouwenschool te Heerlen. Moeder Herta Bernhard raakte in Oostenrijk zwanger van de timmerman Alois Zuckerstätter, met wie zij niet gehuwd was. Om de zwangerschap te verbergen (ook voor haar ouders) en om extra inkomen voor haar familie te verdienen, vertrok zij in juni 1930 naar Nederland, waar ze werd opgevangen door vriendinnen uit haar geboortestreek. Ze werkte als dienstmeisje op diverse adressen. Tot september 1931 verbleef Bernhard op een visserskotter bij Rotterdam; daarna stuurde Herta Bernhard haar kind naar haar ouders in Oostenrijk, om een half jaar later zelf te volgen.

Door een longaandoening in zijn jonge …Lees verder op Wikipedia