Boek
Nederlands

Pik in, zei de rat

Tjibbe Veldkamp (auteur), Nicole De Cock (illustrator)
+1
Pik in, zei de rat
×
Pik in, zei de rat Pik in, zei de rat

Pik in, zei de rat

Tjibbe Veldkamp (auteur), Nicole De Cock (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een egoi͏̈stische rat leidt een onbezorgd leventje op een cruiseschip. Wanneer het schip vergaat, spoelt hij, samen met een klein meisje, aan op een strand. Prentenboek met ingekaderde illustraties in oranje en grijze tinten. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Pik in, zei de rat
Auteur
Tjibbe Veldkamp
Illustrator
Nicole De Cock
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2007
[32] p. : ill.
ISBN
9789025743239 (hardback)

Besprekingen

De rat bleef alleen achter. Hij keek het meisje na. Ze was het mooiste wat hij ooit had gestolen. En hij had haar teruggegeven. Hoe had hij dat kunnen doen. 'Voortaan zorg ik weer voor mezelf en voor niemand anders!' zei hij." Deze woorden legt Tjibbe Veldkamp in de mond van een ietwat egoïstische rat met een gouden hart. De rat leeft samen met de kleine ratjes, die altijd stilletjes in zijn buurt zijn, aan boord van een schip. Hij bevoorraadt zich met alle levensnoodzakelijke middelen door de passagiers brutaal te bestelen. Iemand die durft tegen te stribbelen, krijgt een fikse beet. Wanneer het schip op een dag zinkt, klampt de rat zich vast aan het beste wrakhout dat hij kan vinden en laat hij zich door de zee naar een verlaten eiland wiegen.

De rat is niet de enige drenkeling die aangespoeld is op dit eiland, nl. het meisje wier moeder hij nog bestolen had op het dek van het schip. De rat steelt de appel die het meisje in haar handjes houdt en ziet toe hoe het kind haar ei…Lees verder
Een egoïstische rat leidt een onbezorgd leventje op een cruiseschip. Wanneer het schip vergaat, spoelt hij, samen met een klein meisje, aan op een strand. Ondanks zichzelf ontfermt de rat zich over het jonge meisje. Langzaam maar zeker groeit er een band tussen de rat en het meisje. Die band wordt zelfs zo sterk dat hij het meisje eigenlijk niet meer wil afstaan wanneer haar moeder (blijkbaar ook aangespoeld) haar dochter op het strand zoekt. Maar hij doet het toch en zou voortaan weer alleen zijn. Maar het loopt anders! Mooi verzorgd prentenboek waarbij de vriendschap tussen de rat en het meisje op fraaie wijze wordt uitgewerkt. De merendeels, paginagrote, ingekaderde illustraties in oranje en grijze tinten ademen een nostalgische sfeer uit à la Rie Cramer. Ze versterken het verhaal en geven het een poëtische sfeer. De tekst beslaat ca. 10% van het boek en is zeer geschikt om voor te lezen. Op de zwarte omslag is Rat te zien. Om voor te lezen aan kleuters vanaf ca. 4 jaar.

Pik in, zei de rat

Op een passagiersschip anno 1900 leefde een rat. Hij zorgde voor zichzelf en voor niemand anders en stal waar hij zin in had. Op een dag verging het schip. Rat overleefde en spoelde samen met een meisje aan op het strand. Hopeloos op zoek naar haar mama liep het meisje de zee in. Rat wist dat ze zou verdrinken en hij wou haar heus niet helpen. Maar toen deed hij iets waar hij zelf verbaasd van stond. Hij redde het meisje en beschermde haar. Hij pikte haar helemaal in, zorgde voor haar, gaf haar eten en speelde met haar. Ze was het mooiste dat hij ooit gestolen had! Op een dag kwamen er mensen die naar het meisje zochten en opnieuw verbaasde Rat zichzelf en zorgde ervoor dat het meisje met haar moeder herenigd werd. Een bijzonder boek met een apart verhaal over een rat en een klein meisje. Langzaam groeit er een band tussen beide wezens. Rat geraakt aan het meisje gehecht en doet wat hij nooit tevoren gedaan heeft. Voorheen pikte hij altijd het beste voor zichzelf in en nu zorgt hij pl…Lees verder

Over Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp (19 oktober 1962 te Groningen) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Tjibbe Veldkamp studeerde psychologie in Groningen. Hij werd wetenschapper. In 1988 gaf iemand hem de suggestie om eens kinderboeken te gaan schrijven. Na het lezen van Het marsepeinen varkentje van Russell Hoban wist hij dat hij ook zoiets wilde maken. In 1990 begon hij hier serieus mee en in 1992 verscheen zijn eerste boek, Een ober van niks. Dit maakte hij in samenwerking van illustrator Philip Hopman, met wie hij nog meerdere boeken zou maken. Ook werkt hij samen met illustrator Kees de Boer.

Van 1993 tot 2000 werkte Tjibbe Veldkamp voor Disneytijdschriften, waar hij schreef voor de Donald Duck en Disneyland. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver en vertaler.

In oktober 2010 maakte de Bond tegen het vloeken zich boos om het taalgebruik in het kinderboek Tiffany Dop uit 2009. In een reactie van…Lees verder op Wikipedia

Suggesties