Boek
Nederlands

Anna houdt van dansen

Tomas Nollet (auteur)
+1
Anna houdt van dansen
×
Anna houdt van dansen Anna houdt van dansen

Anna houdt van dansen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Zelfs als Anna haar voet bezeert en deze in het gips moet, kan ze niet stoppen met dansen. Prentenboek met zwart-wittekeningen met rood als steunkleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Dansen, Ongevallen
Titel
Anna houdt van dansen / tekst en illustraties Tomas Nollet
Auteur
Tomas Nollet
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-371-7 9789058383716 (hardback)

Besprekingen

Tomas Nollet levert een eenvoudig prentenboek af dat in zijn soberheid een krachtige, emotionele zeggingskracht bezit. Hij werkt met een beperkt kleurenpalet, bestaande uit felrood, diepzwart en hagelwit. Met slechts drie kleuren creëert hij een wervelende bladspiegel voor zijn verhaal over Anna, een ernstig meisje dat van dansen haar leven maakt. Ze danst steeds voor een 'volle' zaal, dankzij haar trouwe zwarte poes die alles gadeslaat. De kat is ook getuige van Anna's valpartij waardoor het meisje tijdelijk met een gebroken voet en op krukken door het leven moet. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Anna slaagt erin om, in het midden van de nacht wanneer ze haast ontploft van verlangen naar dansen, op haar krukken sierlijke danspassen te maken. Opnieuw voor een volle ? 'miauwende' ? zaal.
Nollet tekent in dikke houtskoolachtige lijnen waarbij hij elk tafereel zo minimalistisch mogelijk invult. Deze illustrator lijkt de kleuren tot stemmen te maken. Rood vertelt over p…Lees verder
Anna danst de hele dag. Dan valt ze van de trap en bezeert haar voet. Verdriet, pijn, boosheid, het zijn emoties die Anna ervaart, want haar voet moet in het gips en ze kan niet dansen. Vanuit deze heftige emoties bedenkt ze zelf een oplossing. De prenten staan telkens op de rechterpagina en zijn bladvullend, de tekst op de linker. Korte zinnen in begrijpelijke en tegelijk poëtische woorden brengen de lezer dichtbij Anna. De prenten zijn gemaakt in zwart-wit met rode steunkleur die een aantal malen de gehele achtergrond kleurt en soms slechts een detail. Zo is op de prent waar Anna valt, alleen de voet rood. Kleur is een beproefd middel om emoties weer te geven, vgl. de donkere zwarte kast als Anna het niet meer ziet zitten, het rood van pijn, woede en opzwepende passie. Anna voelt zich een echte ballerina. De prenten geven echter geen zoet beeld van een meisje in een tutu. Anna draagt een gewone jurk en is niet bijzonder knap. Ze heeft wel mooi lang heeft dat zwierig achter haar aan …Lees verder

Anna houdt van dansen

Dansen is Anna haar leven. Wanneer ze van de trap valt en in de gips moet, stort dan ook heel even haar wereld in. Maar het dansen is sterker dan haarzelf, en dus houden krukken en gips haar ook niet tegen. De illustraties in zwart, rood en wit van dit prentenboek zijn in hun eenvoud zeer sprekend, krachtig, indrukwekkend. Beweging en emoties komen zo los van het blad, ondanks de schaarse lijnen. Het verhaaltje is daarentegen weinig soeps, wat futiel tegenover de krachtige tekeningen ook.