Boek
Nederlands

Bleke Niko

Tomek Tryzna (auteur), Karol Lesman (vertaler)
Een cinefiele student in een stadje in het communistische Polen van de jaren zestig droomt ervan zijn eigen film te maken.
Titel
Bleke Niko
Auteur
Tomek Tryzna
Vertaler
Karol Lesman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Blady Niko
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2013
217 p.
ISBN
9789044518290 (paperback)

Besprekingen

Semi-autobiografische roman van de Poolse schrijver, regisseur en scenarioschrijver van de internationale bestseller 'Meisje Niemand' (1994). Het boek speelt in de jaren zestig van het communistische Polen in een Neder-Silezisch stadje, met als hoofdpersoon de cinefiele, op een albino lijkende avondlyceumstudent Bleke Niko. Na het zien van de film 'Le Mépris' (een film over filmmaken) uit 1963 van de Franse regisseur Jean-Luc Godard krijgt hij als amateur-filmer grootse dromen om een avant-garde film voor het internationale filmfestival voor amateurfilms in het Italiaanse Pesaro te maken, al helemaal als een Duitser belooft uitstekende apparatuur voor het maken van een geluidsfilm te sturen. Net als de Tjechische auteur Hrabal schrijft Tryzna een verheven soort geouwehoer vol associatief aaneengeregen fatalistisch-absurde anekdotes, snelle wisselingen van personages en filosofische terzijdes. De vanuit de hoofdpersoon beschreven (vaker wanhopige) pogingen van de groep kunstenaarsvrien…Lees verder

Over Tomek Tryzna

Tomek (Tomasz) Tryzna (Ostroszowice (gemeente Dzierżoniów), 15 maart 1948) is een Pools schrijver, filmregisseur en scenarioschrijver.

Tryzna groeide op in Świdnica. Zijn bekendste werk, het boek Panna Nikt (1994) werd een van de bestverkochte Poolse literaire boeken van het decennium en werd vertaald in 14 talen, waaronder het Nederlands (Meisje Niemand). Het is een geheimzinnige roman over liefde en jaloezie tussen meisjes van vijftien. In 1996 maakte Andrzej Wajda een verfilming van het boek, onder de Poolse titel.

Lees verder op Wikipedia