Boek
Nederlands

Het voornemen van de muis

Toon Tellegen (auteur)

Het voornemen van de muis

Een muis wil een toespraak houden, maar omdat hij geen idee heeft waarover of hoe dat moet, raadpleegt hij alle dieren in het bos.
Titel
Het voornemen van de muis
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018 | Andere uitgaves
119 p.
ISBN
9789021409344 (paperback)

Besprekingen

Toon Tellegen (1941) is dichter en schrijver, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Vaak spelen dieren de hoofdrol, dit keer de muis. Die wil een toespraak houden, maar heeft geen flauw idee hoe dat moet en waarover hij wil spreken. De volgende dagen spreekt hij erover met bijna alle dieren uit het bos. Soms krijgt hij daardoor een goed idee, maar als hij thuis is en wil beginnen aan het voorbereiden van zijn toespraak is hij het onderwerp weer vergeten, of een van de dieren komt met een ander onderwerp of hij valt in slaap. Maar hij gaat door en uiteindelijk staat hij op het spreekgestoelte en komt niet verder dan piepen. Alle dieren gaan dan maar naar huis en de muis ook. Hij ziet de mier en vraagt hem hoe hij het heeft gevonden. De mier zegt: 'Bemoedigend'. Met dat antwoord is de muis blij en valt tevreden in slaap. Hij heeft iedereen bemoedigd! Een psychologisch verhaal vol emoties.

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia