Boek
Nederlands

De gouden kokosnoot

Tosca Menten (auteur), Geert Gratama (illustrator)
+1
De gouden kokosnoot
×
De gouden kokosnoot De gouden kokosnoot
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Pom en haar neef Titus horen bij de vrolijke, klunzige familie Kokos. In de familie wordt echt overal om gelachen en ze hebben zelfs een blunderwedstrijd. Pom wil dolgraag de vijftigste Gouden Kokosnoot winnen. Maar Poms moeder heeft juist een hekel aan al dat blunderen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Familie, Onhandig zijn
Titel
De gouden kokosnoot
Auteur
Tosca Menten
Illustrator
Geert Gratama
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Van Goor, © 2019
236 p. : ill.
ISBN
9789000370511 (hardback)

Besprekingen

Pom en haar neef Titus behoren tot de leukste familie, vinden ze zelf. De familie Kokos kan om alles lachen en ze hebben zelfs een blunderwedstrijd, met de Gouden Kokosnoot als prijs. Maar Pom heeft pech: haar moeder is de enige Kokos die haar oranje haren zwart verft, haar gedachten op een rijtje krijgt met puzzelen en een hekel heeft aan blunderen. Toch hoopt Pom dat zij de vijftigste gouden Kokosnoot mag winnen en dus gaat ze op blunderles bij haar oom Petter. Met Titus, Petter, opa en oma, en de burgemeester bedenkt ze ook een plan om haar moeder weer bij de familie Kokos te krijgen. En wie heeft er nou eigenlijk die 44e Gouden Kokosnoot gewonnen? Tosca Menten, bekend van de serie over Dummie de Mummie en talloze andere grappige verhalen*, stelt met dit boek niet teleur: de blunders zijn grappig en onnozel, en lezers zullen zeker smullen. Met veel grappige, zwierige zwart-witte tekeningen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

De Gouden Kokosnoot

Pom komt uit een familie vol klunzen: de familie Kokos. Ze vinden dat echter niet erg, ze kunnen erom lachen. Straffer nog: ze reiken een keer per jaar de gouden kokosnoot uit aan degene die de beste blunder heeft begaan. Oma en opa houden al jaren netjes een plakboek bij met daarin alle winnaars van de voorbije jaren. Dit jaar wordt het een speciale editie, want voor de vijftigste keer wordt de Gouden Kokosnoot uitgereikt! Helaas mag Pom deze prijs van haar moeder absoluut niet winnen. Haar moeder is ook een Kokos maar doet enorm veel moeite om geen blunders te begaan. Ze is ordelijk en houdt van puzzelen. Ze verwacht van haar dochter net hetzelfde.Pom bedenkt samen met haar neef Titus een plan, opdat ze toch kans kan maken op de Gouden Kokosnoot.Net zoals in het verhaal een soort van jubileum gevierd wordt, is dit boek ook een jubileumeditie voor Tosca Menten. Op het moment dat het boek uitkwam, was ze precies twintig jaar schrijfster. Ze verwierf vooral (inter…Lees verder

Over Tosca Menten

CC BY 3.0 - Foto van/door Vriend van Tosca Mensen

Tosca Menten (Woerden, 11 december 1961) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Loopbaan

Menten ging na het gymnasium naar de kunstacademie. Daarna werkte ze dertien jaar als docente tekenen in het voortgezet onderwijs. In 1999 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij Van Goor. Sinds 2003 is zij fulltime schrijver. In 2005 komen haar boeken voor het eerst voor op de longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Vanaf 2012 tot en met 2016 was Menten vaste columnist in de weekkrant voor kinderen Kidsweek. Haar boeken kenmerken zich door ongebreidelde fantasie en (bizarre) humor. Diverse boeken zijn vertaald, verfilmd en bekroond.

Prijzen en nominaties

  • 2010: Internationale White Raven voor Dummie de mummie en de gouden scarabee
  • 2011: winnaar eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Dummie de Mummie en de gouden scar…Lees verder op Wikipedia