Besprekingen

Schrijven als uitweg

 

In het mooie, bitterzoete Kindertijd beschrijft Tove Ditlevsen (1917-1976) hoe ze in de jaren 20 opgroeit in een volkswijk in Kopenhagen, bij een werkloze vader, een verbitterde moeder en een oudere broer. Maar na een kindertijd die 'lang en smal' is 'als een doodskist' vergaat het haar niet veel beter. 'Zelfs je jeugd is tijdelijk, broos en vergankelijk. Je moet erdoorheen, want verder heeft het geen nut', klinkt het in Jeugd.

 

De jonge Ditlevsen, die ondanks haar intelligentie op veertienjarige leeftijd moest stoppen met school omdat er geen geld is voor verdere studies, heeft verschillende baantjes, het ene nog ellendiger dan het andere. Maar haar literaire ambitie woedt onverminderd verder. 'Terwijl ik de trap van het achterhuis op loop, bekruipt me de angst dat ik nooit zal ontkomen aan de plek waar ik ben gebor…Lees verder

Deel 2 van de Kopenhagen-trilogie* van Tove Ditlevsens (1917-1976). Ze schreef de autobiografie in 1967 toen zij wegens alcoholverslaving in een kliniek terechtkwam. Deel 3 ('Afhankelijkheid') wordt eind 2020 verwacht. De Eerste Wereldoorlog is voorbij en de Tweede Wereldoorlog nadert. Tove is een tiener. Ze schrijft gedichten en droomt van een schrijverscarrière. Maar van jonge arbeiderskinderen wordt verwacht dat ze geld verdienen. Ze rolt van het ene baantje in het andere. Als buitenbeentje vindt ze geen aansluiting bij collega's, maar wel schrijft ze op verzoek soms gelegenheidsgedichten voor hen. Zodra haar leeftijd het toestaat, verlaat ze het ouderlijk huis. Ze huurt een kamer en een schrijfmachine. Haar hospita organiseert luidruchtige nazi-bijeenkomsten. Tove hunkert naar vrienden die haar begrijpen en steunen. Als ten slotte een gedicht in een literair tijdschrift opgenomen is, gaat ze in haar eentje naar haar kamer om het te bekijken, want er is niemand die begrijpt wat ee…Lees verder

Over Tove Ditlevsen

Tove Irma Margit Ditlevsen (Kopenhagen, 14 december 1917 - aldaar, 7 maart 1976) was een Deense schrijfster en dichteres. Van haar literaire proza verschenen in 2020 voor het eerst vertalingen in het Nederlands, van de autobiografische Kopenhagen-trilogie uit 1967-1971: Kindertijd, Jeugd en Afhankelijkheid. In 2022 volgde de roman De gezichten uit 1968.

Levensloop

Kindertijd

Tove Ditlevsen groeide op in de toen verpauperde Kopenhaagse wijk Vesterbro, op de vierde verdieping van een achterhuis aan de Hedebygade. Die straat kwam model te staan voor de roman Barndommes gade (Straat van de kindertijd) uit 1943, die in 1986 werd verfilmd met Sofie Gråbøl in de hoofdrol. Het was een wijk met hoge werkloosheid en armoede, getekend door de wereldwijde economische crisis van de jaren 1930. In Vesterbro is een plein naar haar genoemd: Tove Ditlevsens Plads.

Haar ouders ware…Lees verder op Wikipedia