Boek
Nederlands

Ik weet waar je woont

Unni Lindell (auteur), Eline Jongsma (vertaler)

Besprekingen

Ik weet waar je woont

Eerste zin. Ik heb het gezien: hij stond in zijn uniform op de rand en gaf je een duw in je rug, zodat je op de betonvloer klapte.

Een jonge man wordt ontvoerd door twee broers en gruwelijk anaal gefolterd. Niet veel later ondergaat een conciërge die niet van kleine jongens kan afblijven hetzelfde lot. Zelf misbruikt en met de Bijbel in de hand staan de broers klaar om nog meer mensen te straffen. Met hoofdinspecteur Marian Dahle gaat het intussen ook niet al te best. Letterlijk gebrandmerkt tijdens haar vorige onderzoek duikt ze nu in een cold case omtrent een zesjarig meisje dat vijftien jaar geleden in een volkstuin verdween. Volgens de moeder is het meisje dood, de smoezelige getuigen beweren dat ze werd meegelokt. Marian Dahle, drankzuchtig, paranoïde en hyperintelligent, ontdekt dat er een verband is tussen haar cold case en de folterende broers. Opnieuw brengt ze haar leven – en dat van haar oude hond – in gevaar.

De Noorse Unni Lindell schrijft net als Agatha Christie, Ruth Rendell en Karin Fossum met een bijzondere gevoeligheid voor de rauwe, lelij…Lees verder

Hoofdinspecteur Marian Dahle gaat na haar ziekteverlof weer voorzichtig aan het werk. Haar verslaving aan pijnstillers en alcohol heeft ze nog niet helemaal onder controle maar dat weet haar chef Cato Isaksen niet. Marian wordt op een cold case gezet, vijftien jaar geleden verdween de zesjarige Thona. Met een beetje tegenzin begint ze aan deze zaak maar al snel raakt ze in de ban van het mysterie. Waar is Thona? En dan worden in de omgeving waar Thona verdween ineens meerdere personen vermist. Toeval? Een thriller die staat als een huis, kan ook niet anders met succesvolle schrijfster Unni Lindell (1957). Grimmige Noorse sfeer, spannend en met een totaal onverwachte plotwending. Fans van de Scandinavische detectives zullen niet teleurgesteld worden!

Cold case voor Marian Dahle

Uitgeschakelde rechercheur gaat toch weer aan de slag. Ze ontrafelt een kwartet martelmoorden.

Het gaat ronduit slecht met hoofdinspecteur Marian Dahle. Bij een confrontatie met een seriemoordenaar is ze zwaargewond geraakt en ze zit al vier maanden thuis. Ze drinkt en durft nauwelijks haar huis meer uit. Het laatste waar ze op zit te wachten is een telefoontje van haar baas. Maar Inni Lindells vaste speurder Cato Isaksen wil zijn beste kracht weer aan het werk hebben. Of Dahle zich op een cold case wil storten.

Vijftien jaar eerder is de zesjarige Thone verdwenen van een volkstuinencomplex in Oslo. Haar moeder had haar even achtergelaten om te spelen met het dochtertje van de beheerster. Het kind is nooit meer teruggezien.

Lindell begint haar verhaal wat fragmentarisch. De verslaafde zoon van de beheerster zwerft rond. Twee motorrijders ontvoeren de bediende van een sportzaak. Op een boerderij buiten de stad staat een martelstoel. Maar wat heeft het allemaal te maken met de verdwenen Thone?

Marian Dahle neemt…Lees verder

Over Unni Lindell

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jarvin

Unni Maria Lindell (Oslo, 3 april 1957) is een Noorse schrijver, freelance journalist en vertaler, die het meest bekend is vanwege haar detectiveverhalen over inspecteur Cato Isaksen, maar ook een dichtbundel en diverse kinderboeken heeft geschreven.

Carrière

Lindell werd geboren in Oslo als dochter van Kari Christiansen (uit Stavanger) en ingenieur Wilhelm Leif Lindell (uit Bærum). Haar overgrootvader was wagenmaker Carl Wilhelm Theodor Lindell, zoon van een Zweedse mijnwerker, die in 1913 in de gemeenteraad van Bærum werd gekozen voor de Arbeiderspartij. Later werd hij communist.

Lindell bezocht de 'Valler middelbare school' in Bærum. Ze werkte eerst als journalist voordat ze boeken ging schrijven. Ze debuteerde in 1986 met "Den grønne dagen".

Sindsdien heeft ze een poëziebundel, misdaadromans, korte verhalen, humoristische boeken en jeugdliteratuur gepubliceerd. Het meest bekend zijn d…Lees verder op Wikipedia