Boek
Nederlands

De geschiedenis van mijn tanden

Valeria Luiselli (auteur)
+1
De geschiedenis van mijn tanden
×
De geschiedenis van mijn tanden De geschiedenis van mijn tanden

De geschiedenis van mijn tanden

Genre:
Titel
De geschiedenis van mijn tanden
Auteur
Valeria Luiselli 1983-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La historia de mis dientes
Uitgever
Amsterdam: Karaat, 2015
205 p. : ill.
ISBN
9789079770212 (paperback)

Besprekingen

Veilingmeester met een missie

De Mexicaanse Valeria Luiselli bevestigt haar reputatie als topschrijfster met een doordachte, verrukkelijk absurde roman over hoe verhalen de perceptie en waarde van kunst kunnen beïnvloeden.

Je kunt Valeria Luiselli (°1983) gerust een literair wonderkind noemen, al zou zij dat stempel in al haar nuchterheid en bescheidenheid vast met een glimlach afwimpelen. In vijf jaar tijd heeft de Mexicaanse zich doen gelden als een van de opvallendste en meest innoverende stemmen in de hedendaagse Latijns-Amerikaanse letteren.

Ze wervelde de literatuur in met Valse papieren, een bundel waarin ze de grenzen tussen essayistiek en fictie aftastte, en oogstte een jaar later opnieuw wereldwijd lof met De gewichtlozen, een subtiel gelaagde roman over een schrijfster die zich in het leven van een obscure dichter verdiept en zo in haar fictie opgaat dat die de realiteit gaat sturen.

Kunstgalerie

Aan De geschiedenis van mijn tanden gaat een apart verhaal vooraf. In 2013 werd de schrijfster uitgenodigd om een fictiewerk te bedenken voor de catalogus van een expositie die gehouden zou worden in Galeria Jumex, aan de rand van Mexico-Stad. Die kunstgalerie is in handen van d…Lees verder

Dagelijkse kwetsbaarheid

INTERVIEW. Schrijfsters Valeria Luiselli en Jenny Offill waren dit weekend te gast op het Passa Porta Festival in Brussel. Allebei publiceerden ze het afgelopen jaar een veelgeprezen roman over een jonge moeder die probeert een roman te schrijven. Twee gesprekken met twee schrijfsters die het experiment niet schuwen, fictie demonteren en schrijven tegen de achtergrond van rondrennend grut en de constante ruis van New York City.

Het had niet veel gescheeld of Valeria Luiselli had niet naar Brussel kunnen afreizen. Ze wacht op een 'green card', en mag daarom de Verenigde Staten niet verlaten. Nu reist ze 'on parole', inderdaad: voorwaardelijk, als een misdadiger die net de gevangenis heeft verlaten. "Het is nu afwachten of ze ons weer binnenlaten", vertelt ze. "Dat is afhankelijk van de goodwill van de betreffende douanier. Als we een sadist voor ons krijgen, hebben we pech. Maar dat zien we dan wel weer."

Het migratiesysteem staat in schril contrast met hun dagelijkse leven in de Verenigde Staten, en het dagelijkse leven van veel migranten. "Mijn dochter gaat naar een publieke basisschool in Harlem. Een groot deel van haar klasgenoten bestaat uit illegale Mexicaanse migranten. Maar ondanks hun illegaliteit hebben ze recht op onderwijs, publieke faciliteiten, bepaalde medische voorzieningen. Door het systeem worden ze gecriminaliseerd, maar ondertussen leiden ze een min of meer normaal leven."

Lees verder

'Voor literatuur hoef je geen smoking aan'

Valeria Luiselli schreef De geschiedenis van mijn tanden als een feuilleton voor de arbeiders van een vruchtensapfabriek. 'Ik beperk me niet tot één taal en één territorium.'

Sinds haar debuut, nu vijf jaar geleden, geldt Valeria Luiselli als de grootste belofte van de Spaans-Amerikaanse letteren. De jonge schrijfster is geboren in Mexico, getogen in Zuid-Afrika en woont in New York. Ze was amper zesentwintig toen ze voorValse papieren internationale lof kreeg toegezwaaid. Die intrigerende essaybundel werd een jaar later gevolgd door een indrukwekkende debuutroman,De gewichtlozen. Binnenkort verschijnt haar tweede roman,De geschiedenis van mijn tanden, in het Nederlands. Luiselli maakte haar opwachting op het Passa Porta Festival. Een uitstekende gelegenheid om haar even aan de tand te voelen over haar werk.

De Spaans-Amerikaanse literatuur was sinds de 'boom' van je jaren 60 en 70 in de versukkeling geraakt. Is de aflossing van de wacht nu verzekerd?

'Ik weet niet of je de literatuur kunt zien als een reeks generatiewissels binnen een bepaald geopolitiek kader. De literaire bagage van Spaans-Amerikaanse schrijvers is altijd erg breed gewees…Lees verder

Dit merkwaardige boek gaat over een man, bijgenaamd Snelweg, met een slecht gebit die al zijn tanden stuk voor stuk veilt alsof het tanden van beroemde schrijvers zijn, maar daardoor ook het 'geleende' gebit van Marilyn Monroe kwijtraakt. Het boek zit vol met niet altijd even relevante uitweidingen die het geduld van de lezer zo nu en dan op de proef stellen. Het hoe en waarom hiervan wordt iets duidelijker in het naschrift, waaruit blijkt dat het boek geschreven is als feuilleton om voorgelezen te worden in een fabriek in Mexico, met input van een aantal arbeiders. Dit verklaart mede het 'hak-op-de-tak' karakter van het verhaal, dat desondanks zeer onderhoudend is. Luiselli (Mexico, 1983) is een jonge veelbelovende schrijfster die in New York woont. Dit is haar derde roman.

Over Valeria Luiselli

CC BY 2.0 - Foto van/door PEN American Center

Valeria Luiselli (Mexico-Stad, 16 augustus 1983) is een Mexicaanse schrijfster. Van haar verschenen in Nederlandse vertaling Valse papieren (Papeles falsos), De gewichtlozen (Los ingrávidos) en Archief van verloren kinderen (Lost Children Archive) bij uitgeverij Karaat. Luiselli publiceerde onder meer werk in The New York Times en Letras Libres. Ook schrijft ze een maandelijkse column in de krant El País en werd een van haar libretto's opgevoerd door het New York City Ballet. Haar boeken zijn in meerdere talen vertaald, waaronder Engels, Frans, Italiaans, Portugees en Nederlands.

Biografie

Valeria Luiselli is de dochter van een diplomaat. Deze werd de eerste Mexicaanse ambassadeur in Zuid-Afrika. In die tijd leerde de opgroeiende Valeria Luiselli Nelson Mandela kennen. Na omzwervingen door Costa Rica, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, India, Frankrijk en Spanje woont Luiselli…Lees verder op Wikipedia