Autobiografische schetsen over reizen.
Onderwerp
Literatuur
Extra onderwerp
Mexicaanse letterkunde
Titel
Valse papieren
Auteur
Valeria Luiselli 1983-
Vertaler
Merijn Verhulst
Inleider
Cees Nooteboom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Papeles falsos
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Karaat, 2012
143 p.
ISBN
9789079770106 (paperback)

Besprekingen

Valse papieren is een harmonieus essay in tien delen, waarin Luiselli vanuit verschillende oogpunten en steden reflecteert over melancholie, urbaan verval, identiteit en de bedreigde kunst van het flaneren. De hoofdstukjes reflecteren elkaar door middel van een reeks subtiele motieven, waarvan de spiegel het meest symbolisch is. Luiselli’s deelessays werken als een draaibare ronde scheerspiegel die ofwel verkleint, ofwel vergroot: op die manier zoomt de ene tekst in op datgene wat in de andere slechts een detail is. De literaire verwijzingen vermengen zich met impressies van haar wandelingen door Venetië, Mexico-Stad en New York.
Op een Venetiaans kerkhof gaat Luiselli’s alter ego op zoek naar het graf van de Russische dichter Joseph Brodsky. Initieel zonder veel succes, maar dan stuit ze uiteindelijk op de zerk. Meteen is duidelijk dat Luiselli aangetrokken wordt door ‘niet-plaatsen’: hotelkamers, stoepen en portieken, plaatsen waarvan de voorlopige en onvatbare identiteit …Lees verder
Het debuut van deze Mexicaanse schrijfster is moeilijk te definiëren als genre. In zijn lange, lovende voorwoord karakteriseert Cees Nooteboom het ten slotte als een 'essay waarin gereisd en gekeken wordt.' In tien hoofdstukken verkent Luiselli (1983) de wisselwerking tussen de ruimtes waarin zij reist en verblijft (Venetië, Mexico-Stad, New York) en haarzelf. Flanerend tussen stad en ziel komt ze tot indringende observaties en gedachten die ze met grote precisie weet te formuleren en die haar literaire talent verraden. De talrijke verwijzingen naar schrijvers en filosofen als Borges, Brodsky en Benjamin roepen het vermoeden op dat ze meer leunt op haar voorbeelden en inspiratiebronnen dan nodig is. Je zou misschien willen dat Luiselli meer op haar eigen pen had vertrouwd. Maar dit laat onverlet dat dit een verrassend en gedurfd debuut is, dat in de Spaanstalige wereld heel goed is ontvangen. Kleine druk.

Over Valeria Luiselli

CC BY 2.0 - Foto van/door PEN American Center

Valeria Luiselli (Mexico-Stad, 16 augustus 1983) is een Mexicaanse schrijfster. Van haar verschenen in Nederlandse vertaling Valse papieren (Papeles falsos), De gewichtlozen (Los ingrávidos) en Archief van verloren kinderen (Lost Children Archive) bij uitgeverij Karaat. Luiselli publiceerde onder meer werk in The New York Times en Letras Libres. Ook schrijft ze een maandelijkse column in de krant El País en werd een van haar libretto's opgevoerd door het New York City Ballet. Haar boeken zijn in meerdere talen vertaald, waaronder Engels, Frans, Italiaans, Portugees en Nederlands.

Biografie

Valeria Luiselli is de dochter van een diplomaat. Deze werd de eerste Mexicaanse ambassadeur in Zuid-Afrika. In die tijd leerde de opgroeiende Valeria Luiselli Nelson Mandela kennen. Na omzwervingen door Costa Rica, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, India, Frankrijk en Spanje woont Luiselli…Lees verder op Wikipedia