Boek
Nederlands

De lange schaduw van de dood

Veit Heinichen (auteur), Goverdien Hauth-Grubben (vertaler), Kris Lauwerys (vertaler)
De commissaris van politie in Trie͏̈st, Proteo Laurenti, mag zijn onderzoek naar een smokkelzaak niet voortzetten omdat er hogere belangen in het spel zijn.
Titel
De lange schaduw van de dood
Auteur
Veit Heinichen
Vertaler
Goverdien Hauth-Grubben Kris Lauwerys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Tod wirft lange Schatten
Uitgever
Breda: De Geus, 2009
348 p.
ISBN
9789044511482

Besprekingen

De klokkenluider van TriëstOp het eerste gezicht hebben de Duitse detectiveschrijver Veit Heinichen en zijn veel bekendere Amerikaanse vakgenote Donna Leon veel met elkaar gemeen: allebei zijn ze na een succesvolle professionele carrière (hij als uitgever, zij als academica) een nieuw leven begonnen in Italië (hij in Triëst, zij in Venetië), allebei schrijven ze sindsdien de ene succesvolle giallo na de andere (hij heeft er bij ons intussen vier uit, zij zestien) waarin de hoofdrollen worden vertolkt door een nukkige inspecteur (bij hem Proteo Laurenti, bij haar Guido Brunetti) en door de stad waar ze wonen en die ze met al haar vormen, geuren, kleuren en monumenten aan het oog voorbij laten trekken. Maar als al je boeken zich in één stad afspelen, dan rijst de vraag welke plaats die stad in het verhaal inneemt.

Veelzeggend op dat punt is de reactie die een anonieme lezeres van Leons boek Dood van een maestro op de website van de onlineboekhandel b…Lees verder
Proteo Laurenti, commissaris van politie in Triëst, figureerde al in een drietal eerdere boeken. Hij komt op het spoor van een smokkelzaak, maar mag dit onderzoek niet voortzetten; hem wordt duidelijk gemaakt dat er hogere belangen in het spel zijn. Mia is een jonge Australische van Italiaanse afkomst, die voor een tijdje in Triëst is. Zij blijkt eigenares van een loods te zijn, waarin oorlogstuig ligt opgeslagen. Ze komt onder verdenking te staan van moord op een jongeman met wie ze een dagje uit ging. De auteur beschrijft op filmische wijze in korte zinnen de verschillende gebeurtenissen. Het gezichtspunt ligt afwisselend bij een aantal verhaalpersonen, waardoor we hen ook als persoon goed leren kennen. Zij worden levendig en levensecht beschreven. Een aantal bijfiguren, zoals zoon Marco en de oude dokter Galvano dragen, soms op vermakelijke wijze, bij aan het leesplezier. De schrijver weet vakkundig alle uiteenlopende gebeurtenissen in een groot verband te brengen, waarmee hij zich…Lees verder

Over Veit Heinichen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bwag

Veit Heinichen (1957 - ) is een Duitse auteur. Heinichen studeerde economie en werkte korte tijd in de auto-industrie. Daarna werkte hij als boekhandelaar en voor verschillende uitgeverijen. Hij was een van de oprichters van Berlin Verlag in 1994, en tot 1999 was hij de zaakvoerder van deze uitgeverij. Vandaag leeft Heinichen in Triëst, de stad waar ook zijn detectiveverhalen met commissaris Proteo Laurenti spelen. De boeken werden door de ARD verfilmd.

Boeken

  • Gib jedem seinen eigenen Tod. Wenen 2001. Nederlandse titel: Dood in Triëst. 2003
  • Die Toten vom Karst. München 2002. Nederlandse titel: Vetes. 2004.
  • Tod auf der Warteliste. München 2003. Nederlandse titel: Op de wachtlijst van de dood. 2006.
  • Der Tod wirft lange Schatten. Wenen 2005. Nederlandse titel: De lange schaduw van de dood. 2009.
  • Triest, Stadt der Winde. München 2005.Lees verder op Wikipedia

Suggesties