Drieluik waarin een vrouw in drie extreme situaties met humor en doorzettingsvermogen het hoofd boven water houdt
Kijkwijzer
Vanaf 12 jaarVanaf 12 jaar
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
1963
Speelduur
117 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249474128

Besprekingen

Italiaanse klassieker uit 1963 van Vittorio De Sica (Bicycle thieves, Matrimonio all'Italiana), met sterspelers Sophia Loren en Marcello Mastroianni in drie verhalen over drie paren. De Speelfilmencyclopedie geeft 2 1/2 ster: '(...) Ondanks de veelzijdigheid van Loren en Mastroianni zijn de eerste twee episodes zeer middelmatig en biedt alleen de derde sketch echt vuurwerk (en een beroemd geworden striptease van Loren).' Het tekstboekje bevat een achtergrondartikel, geschreven door Joyce Roodnat, chef kunstredactie van NRC Handelsblad. Zij schrijft: '(...) Laten we er niet omheen draaien, Ieri oggi domani (1963) telt onvergetelijke ogenblikken, maar hoogstaande superkunst is dit niet. Het is wel iets anders. Voor wie het nog niet wist: luchthartigheid kent haar eigen waarde zolang die stiekempjes wordt gedragen door melancholie. Melancholie is het handelsmerk van cineast Vittorio De Sica. Elk van zijn films, de een in tranen, de ander glimlachend, wordt gedragen door zachtmoedig berou…Lees verder

Over Vittorio De Sica

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Harry Pot

Vittorio De Sica (Sora, 7 juli 1901 – Neuilly-sur-Seine, 13 november 1974) was een Italiaans-Frans filmregisseur en acteur. Hij is vooral bekend vanwege zijn neorealistische films.

Biografie

De Sica werd geboren in Sora. Hij begon te werken als kantoorbeambte om zijn armoedige familie te helpen. In 1923 sloot hij zich aan bij Tatiana Pavlova's theater bedrijf.

In 1933 begon De Sica zijn eigen theaterbedrijf samen met zijn vrouw Giuditta Rissone en Sergio Tofano. Het bedrijf produceerde vooral komedies, maar ook stukken van Beaumarchais, en werkte samen met bekende regisseurs als Luchino Visconti.

De Sica begon met films te regisseren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en toen was zijn typische, minimalistische stijl al duidelijk zichtbaar.

In zijn vijfde film, I bambini ci guardano, begon hij te werken met niet-professionele acteurs. Die film was ook de eerste van vele films waaraan hij samenwerkte met s…Lees verder op Wikipedia