Boek
Nederlands
Kritisch essay over het werk van de Russische schrijver (1821-1882).
Titel
Dostojevski / Vladimir Nabokov ; vert. en van noten voorz. door Robbert-Jan Henkes ... [et al.]
Auteur
Vladimir Nabokov
Vertaler
Robbert-Jan Henkes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Hoogland en Van Klaveren, 2005
87 p. : ill.
ISBN
90-76347-32-8

Besprekingen

Vladimir Nabokov (1899-1977) heeft aan Amerikaanse universiteiten lange tijd colleges gegeven over Russische literatuur. De vrucht daarvan, "Lectures on Russian Literature", zijn postuum (1981) verschenen. "De kunst van het lezen: Dostojevski" is de vertaling van het hoofdstuk uit "Lectures" dat over Dostojevski handelt. Nabokov laat er geen twijfel over bestaan dat hij maar weinig waardering voor Dostojevski kan opbrengen. De plot van zijn romans is nog wel aanvaardbaar, maar de personages zijn of hysterisch of totaal geschift, de stijl is erbarmelijk en de religieuze aspecten smakeloos. Met zijn vooringenomenheid jegens Dostojevski schetst Nabokov een nogal eenzijdig beeld van een schrijver die algemeen tot de groten van de wereldliteratuur wordt gerekend. In een gewild grappig, weinig diepgaand nawoord in dialoogvorm proberen de vertalers, Robert-Jan Henkes en Erik Bindervoet, daar enig tegenweer tegen te bieden. Een pretentieuze uitgave die zich beter tot Nabokov had kunnen beperken.

Over Vladimir Nabokov

Vladimir Vladimirovitsj Nabokov (Russisch: Влади́мир Влади́мирович Набо́ков) (Sint-Petersburg, 22 april 1899 – Lausanne, 2 juli 1977) was een Russisch-Amerikaanse schrijver, dichter en literatuurcriticus. Zijn bekendste roman is Lolita uit 1955.

Levensloop

Nabokov was een zoon van een welgestelde familie uit het Russische Sint-Petersburg. Hij werd drietalig opgevoed; naast Russisch sprak hij vloeiend Engels en Frans. Nabokovs vader, Vladimir Dimitrijevitsj Nabokov, was jurist, journalist en een minister in het liberale Kerenski-kabinet en werd in 1922 in Berlijn vermoord door een Russische monarchist toen hij Pavel Miljoekov, een lid van de Staatkundig Democratische partij, tijdens een aanslag op zijn leven probeerde te beschermen.

Nabokov emigreerde na de Bolsjewistische revolutie naar Groot-Brittannië, waar hij onder meer Slavische letterkunde studeerde aan het Trinity College in Cambridge. Later verhuisde hij …Lees verder op Wikipedia