Boek
Nederlands
Vertaling van een selectie van in het Russisch geschreven gedichten van de Russisch-Amerikaanse schrijver (1899-1977), met name uit de jaren twintig en dertig.
Titel
Gedichten
Auteur
Vladimir Nabokov
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hoogland en Van Klaveren, 2002
95 p.
Aantekening
Vert. uit het Russisch
ISBN
90-76347-15-8

Besprekingen

De Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov (1899-1977) is vooral bekend van romans als 'Pnin', 'De Gave' en 'Lolita'; nog niet zo lang geleden verscheen een volledige uitgave van zijn verhalend proza bij de Bezige Bij. Met name in de jaren '20 en '30 hield hij zich echter ook intensief met poëzie bezig, en dit boek bevat 47 van zijn beste gedichten, vooral uit genoemde periode, dus nog in het Russisch geschreven. Zoals in veel van zijn werk zien we ook hier Nabokov vooral als buitenstaander. Deze klassieke dichterspose wordt nog versterkt door het feit dat hij door de revolutie al jong zijn vaderland voorgoed moest verlaten. De schrijnende gevolgen van dit afgesneden-zijn vertolkt hij prachtig in een van zijn langere gedichten, 'De Dichters'. Anne Stoffel heeft de gedichten prachtig vertaald (inclusief de voetnoten van Nabokov zelf) en Kees Verheul zorgde voor een informatief nawoord (13 blz). Verzorgde gebonden uitgave.

Over Vladimir Nabokov

Vladimir Vladimirovitsj Nabokov (Russisch: Влади́мир Влади́мирович Набо́ков) (Sint-Petersburg, 22 april 1899 – Lausanne, 2 juli 1977) was een Russisch-Amerikaanse schrijver, dichter en literatuurcriticus. Zijn bekendste roman is Lolita uit 1955.

Levensloop

Nabokov was een zoon van een welgestelde familie uit het Russische Sint-Petersburg. Hij werd drietalig opgevoed; naast Russisch sprak hij vloeiend Engels en Frans. Nabokovs vader, Vladimir Dimitrijevitsj Nabokov, was jurist, journalist en een minister in het liberale Kerenski-kabinet en werd in 1922 in Berlijn vermoord door een Russische monarchist toen hij Pavel Miljoekov, een lid van de Staatkundig Democratische partij, tijdens een aanslag op zijn leven probeerde te beschermen.

Nabokov emigreerde na de Bolsjewistische revolutie naar Groot-Brittannië, waar hij onder meer Slavische letterkunde studeerde aan het Trinity College in Cambridge. Later verhuisde hij …Lees verder op Wikipedia