Boek
Nederlands

Dat kan mijn kleine zusje ook : waarom moderne kunst kunst is

Will Gompertz (auteur)

Dat kan mijn kleine zusje ook : waarom moderne kunst kunst is

Een onopgemaakt bed, een opblaasvarken of het urinoir van Marchel Duchamp: wat maakt die dingen kunst? Een antwoord op die vraag vereist volgens Gompertz kennis van de evolutie van kunst. Hij schreef daarom een chronologie van de moderne kunst, van het impressionisme tot het heden.
Titel
Dat kan mijn kleine zusje ook : waarom moderne kunst kunst is
Auteur
Will Gompertz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
What are you looking at? : 150 years of modern art in the blink of an eye
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2012
464 p., [16] p. pl. : ill.
ISBN
9789029088138 (paperback)

Besprekingen

Misschien is de titel van deze vulgariserende geschiedenis van de moderne en hedendaagse kunst al een beetje achterhaald. De goegemeente weet intussen best hoeveel een Picasso of een haai in formaldehyde opbrengen om haar verwijt snel in te slikken. Natuurlijk is ontzag voor hoge veilingprijzen nog geen waarborg voor het begrijpen van niet-traditionele kunst. Tate-medewerker en ‘kunsthistorische stand up-comedian’ Will Gompertz probeert de kunstleek met een enthousiast geschreven verhaal van bijna twee eeuwen moderne kunst bij te spijkeren. Na het romanesk vertelde grootste wapenfeit van de moderne kunstgeschiedenis — Marcel Duchamps inzending van een urinoir voor een belangrijke Amerikaanse tentoonstelling in 1917 — gaat hij terug tot de zoektocht van de pre-impressionisten naar de werkelijkheid, los van het academisme. Dan komen, van de impressionisten als schilders van het moderne leven via de postimpressionisten en Cézanne tot het primitivisme, fauvisme, kubisme en futurisme, nog …Lees verder
Journalist en BBC-kunstredacteur Will Gompertz (1964) schreef dit boek over de ontwikkeling van de moderne kunst met een educatief oogmerk. De verzuchting: ’O, ik weet niks over kunst’ hoorde hij maar al te vaak als het gesprek op het onderwerp kwam, ook van mensen zonder gebrek aan cultureel besef of intelligentie. Vaak bestaat er angst voor ingewikkelde theorieën. Gompertz aanpak is persoonlijk en anekdotisch met veel feitelijke informatie en hier en daar wat dichterlijke vrijheden. Dat werkt. Zijn verhaal van de moderne kunst is pakkend en soepel geschreven, wars van plechtstatigheid en getheoretiseer. In ruim 400 pagina’s sleept hij de lezer mee van de impressionisten via onder meer de kubisten, dada, popart en conceptualisme naar het heden. Daarmee maakt hij anderhalve eeuw kunstgeschiedenis hoogst toegankelijk. Het boek is spaarzaam geïllustreerd in kleur en zwart-wit en voorzien van een uitgebreid register.