Titel
Buys : een grensroman
Auteur
Willem Anker
Vertaler
Karina van Santen Rob van der Veer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Afrikaans
Oorspr. titel
Buys : 'n grensroman
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2017
511 p.
ISBN
9789057598418 (paperback)

Besprekingen

Vechtjas in een verdwenen wereld

Roman.De historische roman Buys van Zuid-Afrikaan Willem Anker is een overrompelend portret van een onuitstaanbare ruziezoeker en vrouwenversierder in de 18de eeuw.

We zijn in de binnenlanden van Zuid-Afrika, in 1773, als een 12-jarige jongen in gevecht raakt met een roedel wilde honden. Het merendeel schiet hij dood, één blijft er over: 'Ik kijk hem aan, de donkere ogen waarin ik weerkaats. Heel even zijn we stil. Dan blaf ik. Ik blaf zo hard als ik kan, tot mijn keel rauw is.' De hond springt op de jongen, dan staat er: 'Aanschouw: Coenraad de Buys staat op en spuugt het oor van de hond uit'.

Met deze ongewone vechtpartij is de toon gezet voor het overrompelende Buys, de tweede roman van de Zuid-Afrikaanse schrijver Willem Anker (1979). Voor deze historische roman over de legendarische 'trekboer' en avonturier Coenraad de Buys ontving Anker vorig jaar de belangrijke Hertzogprijs.

Anker laat De Buys zijn verhaal doen vanuit het heden, als een tijdloze geest die zichzelf Alom-Buys noemt en die na tweehonderd jaar getuigenis aflegt van een tumultueus leven. Hij begint bij de 8-jarige C…Lees verder

Buys

Eerste zin. Kom en zie!

Coenraad de Buys, geboren in 1761, was letterlijk een grote man (bijna 7 voet) die te boek staat als de eerste blanke bewoner van Transvaal. Hij werd geboren in de toen Nederlandse Kaapkolonie en ontpopte zich als een vrijbuiter pur sang, niet gebonden aan grenzen of blanke conventies. Terwijl in de Kaap Boeren en Britten elkaar bestreden, sloot Buys allianties met de Xhosa, plande hij staatsgrepen, pleegde hij roofovervallen en ging hij relaties aan met een schier ontelbaar aantal inheemse vrouwen. Willem Anker voert Buys op als een cowboy, hyperkinetisch, brutaal, lyrisch, niet vatbaar voor fatsoen. Soms is Buys onverwacht teder en sentimenteel, zeker als het over zijn vele vrouwen gaat die hem voortdurend kinderen baren, zijn eigen stam vol kleurlingen – ook in dat nageslacht ligt Buys’ roem. Anker schrijft duizelingwekkend mooi proza waarin je net niet verloren loopt. Het getuigt van lef en kunde want dit zijn veel woorden, veel i…Lees verder

Coenraad de Buys was een blanke Zuid-Afrikaanse avonturier, die leefde van 1761 tot 1823. Het is de tijd van de VOC, de Kaapkolonie, de Christenen, de Kaffers en de Bosjesmannen. Buys is het type oermens, boerenslim en vol levensdrift, vogelvrij verklaard maar een overlever. Een persoonlijkheid waar niemand omheen kan, met een constante drang om steeds weer verder te trekken, al dan niet vergezeld van zijn almaar uitdijende familie van vrouwen en kinderen. Het is een ruw bestaan, een rauw leven waarin Buys de middelpuntvliedende kracht is. Voor de lezer die zich laat meesleuren door het geweld van de taal waarin de levensgeschiedenis van deze fascinerende figuur is gegoten, zal dit boek een enorme belevenis zijn, alsof je gegrepen wordt door een wilde dans of een tomeloze wervelwind. De Zuid-Afrikaanse auteur (1979) debuteerde in 2007 met 'Siegfried'* en ontving voor 'Buys' de Hertzogprijs, de belangrijkste Zuid-Afrikaanse literatuurprijs.

Over Willem Anker

Willem (Wim) en Johannes (Hans) Anker (Leeuwarden, 27 februari 1953) zijn twee bekende Nederlandse strafpleiters. De eeneiige tweelingbroers groeiden op in Akkrum.

Levensloop

De tweeling werd geboren in het ziekenhuis van Leeuwarden. Wim is de oudste van de twee, Hans kwam vijftien minuten later. Hun ouders woonden in 1953 op Schiermonnikoog. Vader Jacobus Anker was achtereenvolgens (waarnemend) burgemeester van Vlieland, Schiermonnikoog, Utingeradeel en Workum. Na de lagere school volgden ze de mulo in Akkrum en nog drie jaar HBS-A in Leeuwarden.

Ze studeerden rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1972 tot 1977. Hierna verhuisde Wim naar de Randstad om als ambtenaar op het ministerie van Justitie te werken. Hij was beleidsmedewerker van de directie TBR en reclassering. Hans ging lesgeven, recht en maatschappijleer op een meao. In 1979 werd Hans advocaat in Leeuwarden. Wim kwam vanaf 1981 in dienst bij een ander…Lees verder op Wikipedia