Boek
Nederlands

De laatste roker

In de reeks:
Genre:
Verspreide, veelal autobiografisch getinte verhalen uit de periode 1946-1991.
Extra onderwerp
VER, verhalen, Verhalenbundels
Titel
De laatste roker
Auteur
Willem Frederik Hermans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1991
268 p.
ISBN
90-234-3179-0 90-234-6118-5

Besprekingen

Bundel met twintig korte stukken van de schrijver (1921-1995), 19 verhalen en een tekst voor een kort toneelstuk, alle geschreven tussen 1946 en 1991, waarin het eigenzinnige, verrassende en buitengewoon virtuoze talent van Hermans in allerlei facetten tot zijn recht komt. Het zijn stukken waarin soms ook interessante autobiografische details opduiken: 'ik ben alleen geschikt om gelukkig te zijn in grote steden, in de herfst en tegen de avond'. De werkomstandigheden en de sfeer van de universiteitsstad Groningen, zijn werk en zijn leven in Amsterdam, Parijs en Canada zijn hier omstandig beschreven onderwerpen. Ook zijn opvattingen over het schrijverschap worden breed uiteengezet. De beperkingen van het Nederlands als taal voor auteurs en het land als woonplaats voor talentvollen komen origineel aan de orde. Kortom een bron van rijke informatie en een etaleren van een schrijverschap dat bewondering afdwingt. Goedkope herdruk als paperback. Kleine druk.

Over Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans (Amsterdam, 1 september 1921 – Utrecht, 27 april 1995) was een Nederlands schrijver van romans, novellen, verhalen, poëzie, toneelstukken en scenario's, alsmede van essays, kritieken en polemieken. Daarnaast was hij actief als fotograaf en maker van surrealistische collages. Hermans behaalde cum laude de graad van doctor in de wis- en natuurkunde (1955, fysische geografie). Hij weigerde de P.C. Hooft-prijs (1971), maar accepteerde wel de Prijs der Nederlandse Letteren (1977), die hij uit handen van de Belgische koning Boudewijn ontving. Hermans wordt met Gerard Reve en Harry Mulisch gerekend tot De Grote Drie, de drie belangrijkste naoorlogse Nederlandse auteurs.

Als leerling van het Barlaeus-gymnasium werkte Hermans mee aan de schoolkrant. Tijdens de Bezetting 1940-1945 schreef hij zowel korte verhalen als romans. Deze periode zou later terugkeren als thema in meerdere werken, onder meer ook de roman De donkere kamer van Damokles…Lees verder op Wikipedia

Suggesties