Boek
Nederlands

De Om : een wandeling

Willem Jan Otten (auteur)

De Om : een wandeling

In de reeks:
De auteur loopt dagelijks om de Amsterdamse Sloterplas en doet verslag van zijn belevenissen, ontmoetingen, gedachten en herinneringen.
Titel
De Om : een wandeling
Auteur
Willem Jan Otten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2021
75 p. : ill.
ISBN
9789028212435 (paperback)

Besprekingen

Het onbekende zien

Willem Jan Otten schreef een nieuwe aflevering in de Terloops-reeks: boekjes die passen in je binnenzak, klaar om mee op wandel te gaan.

Elke dag loopt Willem Jan Otten zijn rondje om de Sloterplas, een ommetje van een uur en een kwart, zonder oponthoud. Maar het is net het oponthoud dat hij zoekt, bevrijding van 'de vreemde mogendheid van de nuttige gedachte' die de geest bezet houdt. In De Om wandelen we met hem mee, de Plas rond, om stil te staan bij wat hij ziet: 'het geheim van de twee of meer werelden die onze ene wereld zijn.'

De Om verschijnt in de mooie Terloops-reeks van uitgeverij Van Oorschot: boekjes nauwelijks groter dan je hand, die passen in de binnenzak van je jas, klaar om mee op wandel te gaan. Eerder verschenen al afleveringen van onder meer Thomas Roosenboom, Gerbrand Bakker, Nelleke Noordervliet, Maartje Wortel, en het prachtige Bergje van Bregje Hofstede.

Maar waar Bregje Hofstede de hoogten van Dolomietentoppen opzoekt, blijft Otten op de laagte. Weinig is minder spectaculair dan een ommetje rond de Sloterplas in Amsterdam-West; voor Otten (en de lezer met hem) is het voldoende:…Lees verder

In de essayreeks 'Van Oorschot terloops' vertellen diverse schrijvers over hun favoriete wandelingen. Zo wandelt schrijver-dichter Willem Jan Otten (1951) dagelijks zijn 'Om' om de Amsterdamse Sloterplas. Alleen, maar steeds in goed gezelschap van allerlei passanten: 'alleenlopers' en 'paarlopers', en van schrijvers en kunstenaars die hem helpen om zijn gedachten te ordenen en tot bezinning te komen. Tijdens het wandelen steekt Otten zowel letterlijk als figuurlijk diverse bruggen over. Bruggen naar zijn Amsterdamse verleden, de ontwikkeling van Amsterdam-West, herinneringen aan de Sloterplas en naar herinneringen aan vrienden. Persoonlijk, beschouwend, weloverwogen en in sierlijke schrijfstijl zet Otten de lezers zo aan het denken over het modelleren van de werkelijkheid en over de eigen positie in deze gemodelleerde werkelijkheid. Het werk van Otten is meermaals bekroond, zo ontving hij in 1999 de Constantijn Huygens-prijs voor zijn oeuvre en in 2014 de P.C. Hooftprijs voor zijn bes…Lees verder

Over Willem Jan Otten

Willem Jan Otten (Amsterdam, 4 oktober 1951) is een Nederlands schrijver/dichter met een veelzijdig oeuvre van poëzie, verhalend proza, toneel, kritieken, artikelen, beschouwingen en essays. Hij is eredoctor van de Universiteit van Utrecht en ontving in 2014 de P.C. Hooft-prijs.

Biografie

Hij werd geboren in Amsterdam als zoon van musici Marijke Ferguson en Kees Otten en groeide op in de Geulstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt en in Laren (Noord-Holland).

In 1973 debuteerde hij als dichter met de bundel Een zwaluw vol zaagsel. Hij huwde op 1 september 1978 schrijfster Vonne van der Meer. Van 1989 tot 1996 was hij redacteur van Tirade. Na het verschijnen van zijn roman Ons mankeert niets in 1994 raakte Otten betrokken in de discussie over het euthanasie-vraagstuk.

Naar aanleiding van zijn bekering tot het katholieke geloof (enige tijd nadat zijn echtgenote Vonne van der Meer hetzelfde had gedaa…Lees verder op Wikipedia