Boek
Nederlands

Busbeke, of De thuiskomst

Willy Spillebeen (auteur)
Ogier van Busbeke (1520-1591) kijkt op zijn sterfbed terug op de acht jaren die hij als gezant van Oostenrijk in Turkije verbleef.
Titel
Busbeke, of De thuiskomst
Auteur
Willy Spillebeen
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2000
443 p. : ill.
ISBN
90-6306-421-7

Besprekingen

Op 23 november 1932 -- het jaar trouwens waarin Willy Spillebeen werd geboren -- waren twee arbeiders aan het graven in het kerkje van Bousbecque, Busbeke voor de Vlamingen. Dit Franse dorpje ligt zo'n drie kilometer stroomafwaarts van het Franse Wervicq Sud en het Belgische Wervik, en een zestal kilometer van Comines-Komen. In het kerkje is in de rechterzijbeuk vooraan de zuilenboog bewaard gebleven van het mausoleum van Gilles Ghiselin en Agnès Gomer, de grootouders van Ogier van Busbeke. Tijdens hun graafwerken legden de twee arbeiders een loden kistje bloot, dat bij nader toezien het gebalsemde hart bevatte van Ogier van Busbeke -- in de beste humanistische traditie van de 16e eeuw ook Augerius Ghislenius Busbequius genaamd. Het jaar daarop werd de gerestaureerde loden doos teruggeplaatst in de kerk van Bousbecque.

Busbeke, of De thuiskomst evoceert binnen een breeds opgezet en stevig gedocumenteerd historisch kader de persoonlijke levensgeschiedenis van deze humanis…Lees verder
Ogier van Busbeke (1520-1591) is acht jaar gezant van Oostenrijk in Turkije geweest. Geen gemakkelijke job, want de verhoudingen tussen beide landen waren slecht en vaak was hij bijna een gevangene. Deze roman beschrijft zijn laatste levensdagen met vele uitvoerige terugblikken op zijn Turkse jaren. Grondig en goed gedocumenteerd, dat zeker, maar wel wat erg breed uitgesponnen. Ogier was een typische vertegenwoordiger van het humanisme en een veelzijdige geleerde en een bekwame diplomaat. Her en der kan men zich afvragen of de auteur niet wat al te gemakkelijk hedendaagse opvattingen toeschrijft aan zijn hoofdpersoon. Het zeer kloeke boek is goed geschreven en heel mooi uitgegeven. Het geeft ruim zicht op weinig bekende aspecten van die bewogen tijd. Vrij kleine druk.

Over Willy Spillebeen

Willy Spillebeen (Westrozebeke, 30 december 1932) is een Belgische auteur uit Menen, West-Vlaanderen. Spillebeens oeuvre bezit een opvallende eenheid qua thematiek en levensbeschouwing. De sleutelbegrippen tot de gedichten keren terug in de romans en verhalen. De vaak sterk symbolisch geladen beelden uit zijn poëzie zijn ook terug te vinden in zijn proza en worden daar aangevuld met een naturalistische natuurbeschouwing. Schrijven is de zingeving van zijn bestaan. De werken van Spillebeen kunnen worden gezien als een geschreven zoektocht die gaat van chaos naar orde, van verbrokkeling naar eenheid en van metafysieke twijfel naar een vrijzinnig geloof in de persoonlijke verantwoordelijkheid van de mens.

Biografie

Willy Spillebeen werd in 1932 geboren te Westrozebeke, West-Vlaanderen. Hij groeide op in een landbouwersgezin. Zijn moeder was heel gelovig, zijn vader eerder liberaal en anti-klerikaal. Zijn vader wilde dat hij zou ver…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek