Boek
Nederlands
Titel
Constant Permeke
Auteur
Willy Van den Bussche John Sillevis
Taal
Nederlands
Uitgever
Zwolle: Waanders, 2004
175 p. : ill.
Aantekening
Catalogus n.a.v. de tentoonstelling te Den Haag (Gemeentemuseum Den Haag) van 4 september tot en met 5 december 2004
ISBN
90-400-8999-X

Besprekingen

Monografie/catalogus ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag. In de met veel familiefoto's in zwart-wit geïllustreerde inleiding wordt door vergelijking van opvolgende werken de ontwikkeling van Permeke gevolgd en wordt zijn plaats bepaald in de beeldende kunst van de 20ste eeuw. In de kunstenaarsomgeving van St. Martens Latem vindt hij zijn eigen weg als voorman van het Vlaamse Expressionisme, met een sober palet en sterk vereenvoudigde vormen in een eigen compositie. Na het deel met de reproducties volgt een bloemlezing uit recensies, bibliografie, een overzicht van de waardering voor Permeke in Nederland en een ongenummerde lijst van tentoongestelde schilderijen, tekeningen en beelden. Het omslag toont een aflopende reproductie van het schilderij "Groen naakt".

Over Willy Van den Bussche

Willy Van den Bussche (Brugge, 5 januari 1942 – Washington DC, 14 december 2013) was een Belgisch conservator-museumdirecteur en pleitbezorger voor moderne en hedendaagse kunst. Hij was van 1967 tot 2007 de medestichter en eerste conservator van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in West-Vlaanderen.

Loopbaan

Willy Van den Bussche studeerde kunstwetenschappen en archeologie aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij trouwde met Anny T'Jampens en ze kregen drie kinderen. Hij trad in 1967 in dienst van de Provincie West-Vlaanderen, met bevoegdheid over de provinciale musea.

Hij werd conservator van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK), dat in die tijd al over een collectie beschikte (hoofdzakelijk werk van de Vlaamse expressionisten en de Latemse Scholen) maar als tentoonstellingsruimten slechts beschikte over enkele zalen in het stedelijke Groeningemuseum in Brugge. Deze situatie veranderde toen de Provincie en de …Lees verder op Wikipedia