Boek
Nederlands

Suske en Wiske griezelboek

Willy Vandersteen (auteur), Jo Briels (scenarist), Jeff Broeckx (illustrator)
Suske en Wiske vertellen veertien griezelverhalen aan een dwerg, als zij in een grot zitten opgesloten. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Suske en Wiske griezelboek / Willy Vandersteen ; scen. en tekst Jo Briels ; ill. Jeff Broeckx
Auteur
Willy Vandersteen
Scenarist
Jo Briels
Illustrator
Jeff Broeckx
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Reemst, 2001
72 p. : ill.
ISBN
90-410-1059-9

Besprekingen

Suske en Wiske verdwalen in een mergelgrot. Ze worden er gevangen door de Mergeldwerg, die hun enkel wil vrijlaten indien ze hem griezelverhalen vertellen. Per verhaal krijgen ze punten. De Mergeldwerg stelt ook eisen aan de verhalen: nu eens moet er bloed in voorkomen, dan weer moet de duivel de hoofdpersoon zijn. Suske en Wiske vertellen om beurten een verhaal: één dat ze gehoord hebben, één dat ze ter plekke verzinnen of één dat ze zelf hebben meegemaakt. In totaal worden er zo een vijftiental griezelverhalen verteld. Het zijn spannende verhalen met uiteenlopende onderwerpen en uit verschillende tijdperken, maar ze gaan allemaal over geheimzinnige gebeurtenissen en horrortoestanden. Enkele voorbeelden: een kind dat door een spiegel wordt geschaakt, een afgerukte vinger die niet van een mens blijkt te zijn, een verpleegster die in een kat verandert... De onderwerpen zijn meestal origineel. Een aantal verhalen zijn niet echt op hun plaats in dit boek, bv. over iemand die mensen verg…Lees verder
Een bundel waarvan de titel de indruk wekt verhalen over Suske en Wiske te bevatten. Wanneer de beide stripfiguren in een grot schuilen, raken ze de weg kwijt en worden ze vastgehouden door een kwaadaardige dwerg. Door hem griezelverhalen te vertellen, kunnen ze weer vrijkomen. Het boek bestaat derhalve uit veertien losstaande griezelverhalen, die door Suske of Wiske verteld worden. Tussen de verhalen door zijn ze in gesprek met de dwerg; deze teksten zijn cursief gedrukt. Sommige verhalen zijn aardig en bevatten enige spanning; het taalgebruik is bijzonder. Het boek ziet er mooi verzorgd uit: de talrijke kleurenillustraties zijn gemaakt in de stijl van de stripverhalen en geven een goed en aanvullend beeld van de tekst. Een inhoudsopgave ontbreekt. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar een aardig boek, maar voor Suske en Wiske-liefhebbers waarschijnljk een tegenvaller.

Over Willy Vandersteen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Sjakkelien Vollebregt / Anefo

Willebrord Jan Frans Maria (Willy) Vandersteen (Antwerpen, 15 februari 1913 – Edegem, 28 augustus 1990) was een Belgische striptekenaar. Hij is vooral bekend als bedenker en oorspronkelijke tekenaar van de stripreeks Suske en Wiske, waar hij tot in de jaren zestig nauw bij betrokken was.

Biografie

Jeugd

Willy Vandersteen, geboren op het Stuivenbergplein als Willebrord Jan Frans Maria Vandersteen, groeide op in de Antwerpse volkswijk De Seefhoek als zoon van een beeldhouwer/ornamentmaker. Zijn tekenaanleg en fantasie waren tijdens zijn kindertijd al opvallend. Hij tekende wielerwedstrijden op de stoep van de August Sniedersstraat en bedacht verhalen en toneelstukjes die zijn leeftijdsgenoten vervolgens naspeelden. De jongen verslond boeken en droomde op school regelmatig weg tijdens de lessen geschiedenis. Toen hij eens over de kruistochten geleerd had, trokken hij en enkele kindere…Lees verder op Wikipedia

Suggesties