Boek
Nederlands

Onfatsoenlijke herinneringen

Wim Kayzer (auteur)
+1
Onfatsoenlijke herinneringen
×
Onfatsoenlijke herinneringen Onfatsoenlijke herinneringen

Onfatsoenlijke herinneringen

Een journalist benadert een niet veroordeelde kampbeul in München om diens motieven te achterhalen.
Titel
Onfatsoenlijke herinneringen
Auteur
Wim Kayzer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Balans, 2006
508 p.
ISBN
90-5018-798-6 9789050187985

Besprekingen

De journalist en schrijver Wim Kayzer (1946) is vooral bekend van zijn pakkende televisiedocumentaires zoals 'Beter dan God', 'Een schitterend ongeluk', 'Nauwgezet en wanhopig', 'Vertrouwd en zo vreemd' en 'Van de schoonheid en de troost'. In 1988 publiceerde hij het boek Onfatsoenlijke herinneringen. Deze documentaire roman kent nu een tweede druk. Het is het verslag van een Nederlandse journalist die naar München trekt, om daar een interview van de voormalige SS-Scharführer Friedländer af te nemen. Hoe bereidt men zich voor op een confrontatie met een Nazi-beul die in de concentratiekampen van Dachau en Ravensbrück duizenden mensen liet ombrengen, maar nooit veroordeeld werd voor deze misdaden tegen de mensheid? De reporter is niet van plan om de SS-er veertig jaar na de feiten alsnog aan te geven maar wenst inzicht te krijgen in de motieven en beweegredenen van de man. Hoe functioneert het brein van een kampbeul?

In zijn gekende breedvoerige stijl met veel dialog…Lees verder
Documentaire roman waarin de schrijver verslag doet van zijn reis naar München om daar een kampbeul uit de Tweede Wereldoorlog te ontmoeten. Hij is deze niet-veroordeelde oorlogsmisdadiger op het spoor gekomen en wil hem spreken. Niet om hem alsnog (meer dan 40 jaar later) aan te geven, maar in een vertwijfelde poging het onbegrijpelijke te begrijpen en de motieven van de SS-er te achterhalen. Het verslag van de tocht en de ontmoeting wordt afgewisseld door herinneringen aan de vele gesprekken die hij voerde met vrienden die de vernietigingskampen overleefden. De weergave van uitspraken en dialogen is uitzonderlijk levensecht. De spanning wordt de volle vijfhonderd bladzijden lang volgehouden. De lezer voelt zich samenvallen met de ik-figuur en deelt zijn angst, verbazing, woede en twijfel. Niemand die belang stelt in de Tweede Wereldoorlog of, beter gezegd, de zin van het bestaan, kan om dit magistrale boek heen. Kleine druk.

Over Wim Kayzer

Wim Kayzer (Den Haag, 17 oktober 1946) is een Nederlands journalist, programmamaker en schrijver.

Werk

Onderstaand volgt een overzicht van het werk van Wim Kayzer:

Radioprogramma’s

  • Vanaf de tweede helft van de jaren zeventig t/m 1983 – Z.I. (VARA), een wekelijks programma op de zaterdagochtend met lange gesprekken, documentaires en opvallende reportages: in 1979 bijvoorbeeld maakte Kayzer samen met zijn latere vrouw Toni Boumans, documentairemaakster, een reportage over de van moord verdachte Annie E.

Televisieprogramma's

  • 1977 – Voorwaarts en niet vergeten (VARA), een in samenwerking met Hedda van Gennep, programma- en documentairemaakster, tot stand gekomen negendelige documentaire waarin aan de hand van interviews e…Lees verder op Wikipedia