Alex probeert de val van de Berlijnse muur verborgen te houden voor zijn moeder, die een tijdlang in coma heeft gelegen
Onderwerp
Duitse hereniging
Extra onderwerp
Komedie (film), Muur van Berlijn
Titel
Good bye Lenin!
Regisseur
Wolfgang Becker
Acteur
Daniel Brühl Katrin Sass
Taal
Duits
Uitgever
[Amsterdam]:: Homescreen, 2004? | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2003
Speelduur
116 min.
Aantekening
Ondertiteling: Nederlands, Frans Taalkeuze: Duits
ISBN
90-5675-307-X
EAN
9789056753078
mooov

Besprekingen

Een tragikomedie uit 2003 van Wolfgang Becker (Schmetterlinge). Christiane (Katrin Sass), een gezagsgetrouwe DDR-burger, is kort voor de val van de muur in een coma geraakt. Wanneer ze na acht maanden ontwaakt, houdt haar zoon Alex (Daniel Brühl) dat voor haar verborgen, omdat elke opwinding fataal voor haar kan zijn. Naarmate ze herstelt wordt het steeds moeilijker om het spel vol te houden. Deze film was in Duitsland en elders in Europa een groot succes. Jan Pieter Ekker (Volkskrant 13-11-'03) schrijft: '(...) Good Bye Lenin! is geen ode aan de DDR, noch een aanval of afrekening. De Wende is slechts het zorgvuldig gereconstrueerde decor voor een hartverwarmende familiegeschiedenis. (...) de ideale balans tussen humor, melancholie en drama. Bianca Stigter (NRC 12-11-'03): '(...) regisseur Wolfgang Becker en debuterend scenarioschrijver Bernd Lichtenberg zijn er in geslaagd een film te maken waarin alles op een heldere manier meerduidig is, als een monochroom wit schilderij dat 'sneeu…Lees verder

Over Wolfgang Becker

CC BY 3.0 - Foto van/door Siebbi

Wolfgang Becker (Hemer (Noordrijn-Westfalen), 22 juni 1954) is een Duitse filmregisseur.

Na zijn eindexamen studeerde hij germanistiek, geschiedenis en Amerikanistiek in Berlijn. In die stad volgde hij aansluitend daarop een opleiding aan de Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin. Hij trok de aandacht met zijn eindexamenproject: de film Schmetterlinge (vlinders). Met deze film won hij onder meer een Gouden Luipaard in het Filmfestival van Locarno.

Vervolgens hield Becker zich bezig met televisieproducties. Zo schreef hij enkele afleveringen voor de populaire krimiserie Tatort. Zijn eerste lange speelfilm was Das Leben ist eine Baustelle. deze film, die uitkwam in 1994, werd succesvol. Zijn meest succesvolle film tot op heden is Good bye, Lenin!, die binnen en buiten Duitsland veel publiek trok en verschillende prijzen won.

Filmografie