Boek
Nederlands

Legende van de berg Ararat

Yaşar Kemal (auteur), Sytske Breunesse (vertaler), Irene 't Hooft (vertaler)
+1
Legende van de berg Ararat
×
Legende van de berg Ararat Legende van de berg Ararat

Legende van de berg Ararat

Yaşar Kemal (auteur), Sytske Breunesse (vertaler), Irene 't Hooft (vertaler)
Genre:
Oud-Turkse legende waarin de berg Ararat in toorn ontsteekt als een pasja zich verzet tegen de wil van de Alwijze.
Extra onderwerp
Zedenschetsen
Titel
Legende van de berg Ararat
Auteur
Yaşar Kemal 1923-2015
Vertaler
Sytske Breunesse Irene 't Hooft
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Agridagi Efsanesi
Uitgever
Breda: De Geus, 2012 | Andere uitgaves
153 p. : ill.
Aantekening
Ook verschenen o.d.t.: De legende van Ararat
ISBN
9789044515008 (hardback)

Besprekingen

'Gülbahar stond van top tot teen in vuur en vlam. haar hele lichaam was vervuld met liefde. Alles wat ze aanraakte, of het nu een levend wezen of een ding was, onderging het vuur van haar passie.'
Ahmet, trots bergbewoner en schaapherder op de flanken van de Ararat, is het voorwerp van die alles verscheurende liefde. Ahmet, die opgesloten zit in de kerkers van het kasteel van haar vader, de pasja van Beyazit, Mahmut Kahn. Het begint allemaal met een paard, een schitterend opgetuigde grijze hengst, eigendom van de pasja, die plots opdaagt voor de deur van Ahmets woning, en die, ondanks het feit dat hij drie maal wordt teruggebracht, altijd terugkeert. Volgens de traditie moet hij dus als een geschenk van God worden aanvaard. Maar Mahmut Kahn wil zijn paard tot elke prijs terug en laat Ahmet oppakken, tegen de zin en tot grote woede van de bergbewoners, maar ook van de Koerdische stammen die in de vlakte aan de voet van de berg wonen. Als Gülbahar er in slaagt haar geliefde te late…Lees verder
De Turkse schrijver Yashar Kemal heeft in dit sprookjesachtige liefdesverhaal de berg Ararat als centraal gegeven genomen. De berg met haar bijzondere eigenschappen en ook met haar bijzondere bewoners. Aan hun tradities valt niet te tornen en de Ottomaanse pasja Mahmut Khan die zich er wel aan waagt, komt voor vele raadsels en hindernissen te staan. Zijn dochter Gülhabar bemerkt dat haar vader fout handelt. Zij vat bovendien een intense liefde op voor de bergbewoner Ahmed en deze liefde heeft de steun en toewijding van het hele bergvolk. Het gewoonlijke happy end ontbreekt, maar het geeft dit spannende en poëtisch geschreven verhaal een extra dimensie. Yashar Kemal (1923) is door zijn grote vertelkunst wereldberoemd geworden. Uit al zijn werken spreekt zijn sociale bewogenheid en aandacht voor de individuele mens. Editie in een nieuwe Nederlandse vertaling, voorzien van zwart-wittekeningen. Kleine druk.

Over Yaşar Kemal

Yaşar Kemal, geboren als Kemal Sadık Gökçeli (6 oktober 1923 – Istanboel, 28 februari 2015) was een van de belangrijkste Turkse schrijvers van Koerdische oorsprong. Centraal in zijn werk staat het ruwe berggebied in het zuiden van Turkije en de bijbehorende laagvlakte van de Çukurova. In zijn romans neemt het primitieve plattelandsleven een belangrijke rol in, waarin gewelddadigheid en onderling wantrouwen aan de orde van de dag zijn. Als decor fungeert vaak de fraaie schoonheid van het landschap die door Kemal uitvoerig wordt bezongen.

Bibliografie

In deze bibliografie zijn alleen de in het Nederlands vertaalde romans vermeld. Voor een volledig overzicht van de Turkse titels wordt verwezen naar het Engelse lemma. Na de titel volgt het jaar van eerste publicatie, tussen haakjes de vertaling in het Nederlands.

  • İnce Memed, 1955 ("Memed, mijn havik", vert. uit het Engels naar de oorspronkelijke Turkse u…Lees verder op Wikipedia