Boek
Nederlands

De sirenen van Bagdad

Yasmina Khadra (auteur)
+1
De sirenen van Bagdad
×
De sirenen van Bagdad De sirenen van Bagdad

De sirenen van Bagdad

Yasmina Khadra (auteur)
Een jonge Iraakse bedoei͏̈en verandert van een vredelievende jongen in een extremistische terrorist als bij een brute aanval van Amerikanen op zijn dorp zijn vader vernederd wordt.
Titel
De sirenen van Bagdad
Auteur
Yasmina Khadra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les sirènes de Bagdad
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2007
270 p.
ISBN
9789045000275

Besprekingen

De dood van een geestesgestoorde jongen, na een misverstand neergeschoten door een politiepatrouille toen hij voor verzorging op weg was naar een hospitaal, verwekt een ware schokgolf in Kafr Karam, een Bedoeïenendorp in het centrum van Irak waar de politieke discussies tot dan toe eerder theoretisch waren gebleven. Een raketinslag enige tijd later op een ruimte waarin een bruiloft wordt gevierd, met ettelijke doden, en Amerikaanse razzia's tot gevolg, brengen de oorlog plots in het hart van de gemeenschap en verstoren het leven compleet.

De hoofdpersoon van dit boek, een student rechten die wegens de bezetting zijn studies moest opgeven en zijn leven nu in ledigheid doorbrengt, raakt bijzonder gefrustreerd als hij ziet hoe zijn invalide vader door de soldaten tijdens een zoektocht wordt vernederd. Hij zweert wraak te zullen nemen en vertrekt naar Bagdad om de fedajien te vervoegen. Langzamerhand raakt hij gewend aan het geweld dat dagelijks toeslaat en veelal onschuldige slac…Lees verder
Enkele jaren geleden onthulde de auteur, die in 2000 Algerije verruilde voor Frankrijk, dat achter dit pseudoniem om veiligheidsredenen Mohammed Moulessehoul schuilt. Zesendertig jaar lang was hij commandant én schrijver van detectives en van romans over de burgeroorlog in zijn land. Samen met ‘De zwaluwen van Kabul’ (over Afghanistan) en ‘Aanslag’ (over Israël) vormt deze roman het derde deel van een drieluik over de kloof tussen west en oost. Centraal in dit boek staat het effect van de aanwezigheid van westerse troepen op het leven in een klein dorp in Irak. De verteller, een jongeman, evolueert na een apocalyptische reis door het verpauperde Irak van een timide eenzaat naar een met haat geladen projectiel. Deze spijkerharde roman over de aantrekkingskracht van het fundamentalisme werd door het Magazine Lire gerekend tot de belangrijkste titels die in 2006 in Frankrijk verschenen. De romans van Khadra zijn vertaald in 22 talen. Vrij kleine druk.

Over Yasmina Khadra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Yasmina Khadra (Arabisch: ياسمينة خضراء, wat betekent 'groen jasmijn') is het pseudoniem van de Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul (Kenadsa, 10 januari 1955, Wilaya van Béchar in de Algerijnse Sahara). Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 22 landen.

Biografie

Moulessehoul koos in 1997 met de roman Morituri het schrijven onder een pseudoniem. Voor verschillende redenen deed hij dat, waaronder het onderduiken. Het geeft hem de mogelijkheid zich te distantiëren van zijn militaire verleden en brengt hem dichter bij zijn favoriete thema: onverdraagzaamheid. Hij koos ervoor Algerijnse vrouwen te huldigen en vooral zijn vrouw, met haar twee namen: Yasmina Khadra. Khadra onthult zijn mannelijke identiteit in 2001 met de publicatie van zijn autobiografische roman De schrijver (L'Écrivain) en zijn hele identiteit in L'imposture des mots in 2002.

Hij verwierf internationale bekendhe…Lees verder op Wikipedia