Boek
Nederlands

De vlieger

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Arno is met zijn moeder op de camping. De campinggasten helpen hem zijn vlieger op te laten. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur en veel wit. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vliegers
Titel
De vlieger / tekst en ill. Yvonne Yagtenberg
Auteur
Yvonne Jagtenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hillen, 2003
[32] p. : ill.
ISBN
90-76766-50-9 9789076766508 (hardback)

Besprekingen

Herkenbaar, trefzeker en krachtig, maar vooral sterk vernieuwend is het werk van Yvonne Jagtenberg zoals ik het tot nu toe kende. Maar dat bekoorlijke vind ik afgezwakt terug in De Vlieger. Arno zit ergens op een camping en staart treurend naar de lucht, want hij mist zijn Vader, "die hier nu niet was." Algauw is duidelijk dat Arno zijn vlieger de lucht in wil maar dat zonder hulp van zijn Vader niet kan. "Ga maar vast oefenen" zegt moeder.

Arno komt bij de campingfamilie terecht die hem probeert te helpen, met vallen en rennen. 5 spreads later is de vlieger eindelijk in de lucht. Maar de campingjongen laat de vlieger per ongeluk los, en de vlieger vliegt weg. Een toevallige voorbijganger vangt de vlieger. Het was Arno's vader!

Het verhaal wil de emotie rond gemis etaleren maar verliest impact door het flinterdunne verhaaltje, de onderkoelde tekst en het weinig variërende beeldritme. Het gegeven biedt te weinig stof en afwisseling om 24 pagina's lang uit te rekken…Lees verder
Arno zit voor de tent op de camping en speelt met zijn vlieger. De vlieger komt niet omhoog. Zijn moeder stelt voor om vast te oefenen tot zijn vader er is. Arno krijgt hulp van de man van de camping en zijn familie en dan gaat de vlieger de lucht in, totdat iemand hem per ongeluk loslaat. Dit is het derde boek over Arno na 'Een bijzondere dag' en 'Mijn konijn'*. De auteur heeft ook de sfeervolle en expressieve krijttekeningen gemaakt. Het verhaal en het taalgebruik zijn eenvoudig en de tekst staat in een witte balk onderaan de bladzijde. De illustraties spreken tot de verbeelding en er zitten grappige details in die niet in het verhaal worden vermeld (bijv. het sjaaltje van de vrouw wordt als staart van de vlieger gebruikt). Het verhaal is af te lezen aan de tekeningen. Het boek is stevig uitgevoerd: stevig papier en een gekartonneerde omslag. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Yvonne Jagtenberg

CC BY 3.0 - Foto van/door whyilovethisbook

Yvonne Jagtenberg (Tilburg, 8 december 1967) is een Nederlands schrijfster en illustratrice.

Biografie

Jeugd en opleiding

Jagtenberg werd geboren in Tilburg. Na de pabo bezocht ze de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Daarna werkte ze een tijdje als autonoom kunstenares.

Loopbaan

Jagtenberg debuteerde in 1994 haar kinderboek Een man voor juf Jet. In 2001 verscheen haar eerste prentenboek Een bijzondere dag, dat ze zelf schreef en illustreerde. Dit boek won in datzelfde jaar de Pluim van de Maand. In 2002 ontving zij de Charlotte Köhler Stipendium voor haar gehele oeuvre. In 2006 won ze voor haar boek Balotje en het paard de literatuurprijs Vlag en Wimpel. Jagtenberg schreef samen met Arno Kranenborg ook de scenario's voor de speelfilm My Love My Life. Ook heeft ze een kindermeubellijn ontworpen onder de naam "…Lees verder op Wikipedia