Het wordt spectaculair. Beloofd

Zita Theunynck (auteur)
+1
Het wordt spectaculair. Beloofd
×
Het wordt spectaculair. Beloofd Het wordt spectaculair. Beloofd

Het wordt spectaculair. Beloofd

Genre:

Andere formaten:

Besprekingen

Vlaams, vrouwelijk én voor het eerst

Sinds het succes van Lize Spit hebben uitgevers de jacht geopend op vrouwelijke auteurs. Vrijwel simultaan verschijnen er drie Vlaamse debuten. We lazen de eerste worpen van Hannah Roels, Fien De Meulder en Zita Theunynck.

Een spectaculaire sisser

Moeilijker te catalogeren is het debuut van Zita Theunynck (°1991), reclamemaakster, fervent blogster en journaliste bij Charlie Magazine. Is het een liefdesroman of een studentikoos coming-of-ageverhaal?

Het wordt spectaculair. Beloofd dingt alleszins mee naar de prijs voor opvallendste boektitel. En ook als je deze roman openslaat, mikt Theunynck met typografische spielereien op een wow-effect. Dat mag het zicht op de inhoud niet vertroebelen. Theunynck vertelt het geaccidenteerde liefdesverhaal van de jonge Leonard en Anna, dat zich afspeelt tegen een grotendeels Antwerps decor. De vonk ontbrandt zomaar aan een supermarktkassa.

Eerst krijgen we een lading van 23 brieven van Leonard voorgeschoteld die hij Anna de voorbije maanden in zijn verliefdheidsroes schreef en die zij bewaarde in een exemplaar van Never Let Me Go van Kazuo Ishiguro. Ze laat ze achteloos rondslingeren in een TGV naar M…Lees verder

Het wordt spectaculair. Beloofd

Eerste zin. 'Alleen spijt komt te laat.'

Anna en Leonard, twee prille twintigers, staan samen aan de kassa van een grootwarenhuis. ‘Nadat je je linguini, nectarines, champignons, venkel en de rest van je boodschappen op de transportband had gegooid,’ schrijft Leonard haar de dag nadien in een brief, ‘gooide je mij erbij.’ En niet eens zachtjes. Zita Theunyncks debuutroman Het wordt spectaculair. Beloofd gaat over de liefde tussen Anna en Leonard. Of gaat hij eerder over psychische verwarring, twijfel, zelfhaat en daardoor net over de onmogelijkheid van die liefde?

In het begin van het boek stapt Anna van de TGV in Montpellier. Waarom ze daarnaartoe is gereisd, weet je niet. Alleen dat ze haar exemplaar van Kazuo Ishiguro’s Never Let Me Go op de trein is vergeten, samen met de 23 brieven die Leonard haar over een periode van een paar maanden heeft geschreven en die ze in het boek bewaarde. De vrouw die in haar coupé tegenover haar zat, neemt daarna het boek op en opent …Lees verder

Tijdens een treinreis verliest Anna een boek met brieven van Leonard. Vervolgens komen de brieven terug en lees je ze dus twee keer. Maar de tweede keer ken je de personages en omstandigheden en blijken de brieven een andere betekenis te hebben. Leonard is hartstochtelijk verliefd op Anna, maar Anna lijkt de boot af te houden. Wat haar beweegredenen zijn komt pas helemaal aan het einde tevoorschijn en dan zou je het boek opnieuw willen lezen omdat het hartverscheurend is. Het is een liefdesroman maar toch niet helemaal. Zowel Leonard als Anna heeft de nodige problemen gehad en durven zich nauwelijks over te geven aan de ander uit angst afgewezen te worden. Er is veel aandacht voor eten; Leonard vindt vrouwen die eten aantrekkelijk hoewel Anna er alles aan doet om zo onaantrekkelijk mogelijk te eten. Het is een vreemd en fascinerend debuut dat vraagt om opnieuw gelezen te worden. De Vlaamse schrijfster heeft samen met haar zus een blog, 'Emoshit'.

Over Zita Theunynck

Zita Theunynck (2 december 1989) is een Belgische auteur en scenarist. In 2017 kwam haar eerste roman Het wordt spectaculair. Beloofd. uit, die positief ontvangen werd.

Lees verder op Wikipedia